Το «ταμείο» της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν

Με την επίσκεψη στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν άνοιξε ο κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε την πόρτα του προεδρικού μεγάρου της Γαλλίας και η συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο διήρκεσε 1 ώρα και 35 λεπτά. Αυτό δείχνει ότι δεν επρόκειτο απλώς και μόνο για μία εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά για μια συζήτηση με γεμάτη ατζέντα θεμάτων.

propoli

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί κλίμα ικανοποίησης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Στον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ταμείο θεωρείται θετικό.

Σύμφωνα με τους κυβερνώντες, η παρουσία του πρωθυπουργού στο Παρίσι αποτέλεσε ένα ισχυρό έναυσμα στην προσπάθεια της χώρας μας να «χτίσει» μία σχέση εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους –και όχι μόνο- εταίρους της.

Μάλιστα, όπως είχαμε προαναγγείλει, στη συζήτηση Μητσοτάκη – Μακρόν τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Έστω και με τον πρωθυπουργό να κρατά χαμηλά τον πήχη, γνωρίζοντας ότι κομβικό ρόλο (και) στο συγκεκριμένο ζήτημα παίζει η Γερμανία.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη, εξάλλου, σε αυτήν την περιοδεία του είναι να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυα, σκοπεύει να τηρήσει να συμφωνηθέντα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε, ακόμη, στο ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων που μπορεί και πρέπει να προσελκύσει η χώρα μας. Με στόχο το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εστίασε στο τρίπτυχο επενδύσεις – ασφάλεια – σταθερότητα, ενώ απηύθυνε πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Loading