INTIME

Το τηλεφώνημα Ζάεφ ο τέλειος αντιπερισπασμός!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σαν μάννα εξ ουρανού προσμένουν στο Μαξίμου το τηλεφώνημα Ζάεφ σε μια εβδομάδα η οποία μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί και “διαβολοβδομάδα”!

Κι αυτό γιατί το αργότερο την Πέμπτη, όπως έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους, πρέπει να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο στην κυβέρνηση επιδιώκουν να παρουσιάζουν ως επικαιροποίηση και περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση ειλημμένων και νομοθετικά αποφάσεων οι οποίες έχουν επίπτωση στην τσέπη των πολιτών.

Επομένως, θα ήθελαν έναν επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό ο οποίος και θα συσπειρώσει το ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της δύσκολης ψηφοφορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποβαθμίζουν τα αυξημένη εξοικονόμηση που προσδοκούν από τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, ενώ ζητούν υπομονή μέχρι και το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο προκειμένου να εξειδικευτούν τα θετικά αντίμετρα.

Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές θα επιχειρήσουν να αποδείξουν κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων πως το μεσοπρόθεσμο δεν πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα κι ότι και κατά τα δύο πρώτα μνημόνια είχαν ψηφιστεί μεσοπρόθεσμα.

“Δεν θα δεχθούμε τρικ”

Σε σχέση με το Μακεδονικό, στην κυβέρνηση είναι πλέον πεπεισμένοι, μετά και τις σημερινές (Δευτέρα) δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ότι η συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί με υπογραφές στις Πρέσπες, βρίσκεται προ των πυλών κι αρκετά νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Διαβεβαιώνουν, εξάλλου, ότι η συμφωνία θα είναι “erga omnes” και δεν θα γίνει δεκτό τυχόν αίτημα των Σκοπίων να υποβάλουν αίτημα ένταξης στην ΕΕ με τη σημερινή τους συνταγματική ονομασία μέχρι αυτή να αλλάξει επισήμως μετά από το δημοψήφισμα στη χώρα τους.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε τρικ.

Έχουμε κάνει ήδη αρκετές παραχωρήσεις στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού και δεν πρόκειται να κάνουμε κι άλλες”, διαμηνύουν και μέσω του “Politik” κυβερνητικές πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης.

Το τελευταίο πράγμα, πάντως, που θέλουν στο Μαξίμου είναι μια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής κι αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει σημαντικό κομμάτι του πολιτικού του κεφαλαίου στην επίτευξη λύσης σε ένα χρονίζον ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ο ίδιος θα ήθελε πολύ να χρησιμοποιεί ως επικοινωνιακά όπλα τόσο την έξοδο από τα μνημόνια όσο και την επίλυση του Μακεδονικού.

Εκλογές έρχονται γαρ…

Loading