Το τηλεφώνημα που δεν έλυσε το γόρδιο δεσμό

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εξ απορρήτων διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, τηλεφώνησε στον Σκοπιανό “ομόλογό” του προκειμένου να διακριβώσει τις προθέσεις του Ζόραν Ζάεφ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αυτή ήταν, όπως πληροφορούμαστε, η τελευταία επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με την ελληνική να περιμένει από τη σκοπιανή να αποδεχθεί και το “erga omnes” και τη Συνταγματική Αναθεώρηση προκειμένου οι δύο πρωθυπουργοί να υπογράψουν σε πανηγυρικούς τόνους τη συμφωνία στις Πρέσπες.

Όσον αφορά το όνομα, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το “Severna Makedonija” (Βόρεια Μακεδονία).

Ωστόσο το τηλεφώνημα Ζάεφ δεν έχει γίνει ακόμα και είναι άγνωστο αν θα γίνει.

Γιατί η παράταση είναι εθνικώς ασύμφορη

Την ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι αμφισβητούν στο “Politik” τη δυνατότητα της χώρας μας να προβάλει βέτο σε ένταξη του βόρειου γείτονα στο ΝΑΤΟ στην περίπτωση κατά την οποία στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου αποδεχθούμε να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πριν ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές.

Ναι μεν η ένταξη πρέπει να επικυρωθεί αργότερα από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ελληνικού, αλλά η θέση της Αθήνας θα είναι πολύ δύσκολη αν μόνο αυτή αρνηθεί την ένταξη όταν όλοι οι άλλοι θα την έχουν αποδεχθεί.

Γι’ αυτό και οι ίδιες πηγές κρίνουν εθνικώς ασύμφορο να δοθεί παράταση, πολλώ δε μάλλον ακόμα και δύο χρόνων, στα Σκόπια, όπως ψιθυρίζεται, για να περάσουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Loading