Το χρονοδιάγραμμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της πρότασης που θα καταθέσει το κόμμα για τον καταστατικό χάρτη της χώρας και το χρονοδιάγραμμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

propoli

Σε αυτή θα επικεντρωθεί και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βεβαίως κι αναμένεται να θίξει και θέματα της επικαιρότητας, όπως την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και να στείλει ξανά το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα αντέξει για όσο χρονικό διάστημα θέλει εκείνος να αντέξει.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές του θα συζητήσουν για τα άρθρα του Συντάγματος που θα προτείνουν για Αναθεώρηση, καθώς και για το περιεχόμενο των αλλαγών που θα εισηγηθούν στο Κοινοβούλιο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί η σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία αναμένεται να συνεδριάζει για ένα τρίμηνο πριν φτάσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μέχρι την άνοιξη

Η απόφαση της Βουλής που διαπιστώνει την ανάγκη Αναθεώρησης του Συντάγματος και η οποία καθορίζει ειδικώς τις αναθεωρητέες διατάξεις λαμβάνεται με δύο ονομαστικές ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα και με πλειοψηφίες των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180).

Στο Μαξίμου επιθυμούν η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη ώστε ακόμα κι αν πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές το Μάιο η επόμενη Βουλή, όπου και σε αυτή θα απαιτηθούν αυξημένες πλειοψηφίες, να είναι Αναθεωρητική.

Loading