Τρέχουν να κλείσουν μνημονιακές εκκρεμότητες

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Μπορεί να διάγουμε ημέρες Συνταγματικής Αναθεώρησης, αλλά το μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται και στο κλείσιμο μνημονιακών εκκρεμοτήτων που παραμένουν ανοιχτές κι όσο συμβαίνει αυτό απομακρύνεται το ενδεχόμενο της επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών που υπολογίζονται στο ένα δισ. ευρώ.

propoli

Πιο ακανθώδες από όλα θεωρείται, βεβαίως, το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, μολονότι υπάρχει αισιοδοξία πως θα βρεθεί η χρυσή τομή την επόμενη εβδομάδα.

Όπως κι αν έχει, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θεωρείται σημαντικό για τα μηνύματα που θα στείλει στις αγορές για το κατά πόσο η μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι αξιόπιστη.

Η κυβέρνηση, πάντως, ποντάρει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των εξαγωγών ώστε οι ευρωπαϊκές εκθέσεις που αναμένονται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να είναι θετικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο ΥΠΟΙΚ, άλλωστε, δεν κρύβουν πως αναμένουν αναβάθμιση από τη Moody’s στην έκθεσή της της 1ης Μαρτίου, αν και η ανησυχία είναι έντονη εξαιτίας της σημερινής αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα των συστημικών τραπεζών, καθώς και των παραδεδεγμένων καθυστερήσεων στην υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ακόμα και συνταγματολόγοι που εμπιστεύονται στο ΣΥΡΙΖΑ τους αναφέρουν πως η επόμενη Βουλή, η αποκαλούμενη κι Αναθεωρητική, δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο που δίνει η σημερινή στα αναθεωρητέα άρθρα.

Αυτό είναι κομβικό και για πολιτικούς λόγους, κυρίως για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που συνδέεται και με την ανομολόγητη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει “δεξιά παρένθεση” με αφορμή την εκλογή του Μαρτίου του 2020.

Δεν τους “βγαίνει” η συμφωνία με Εκκλησία

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως δεν “βγαίνει” στο Μαξίμου η συμφωνία με την Εκκλησία για μια σειρά ζητημάτων.

Όπως ενημερώνουν το Politik εκκλησιαστικοί παράγοντες, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απλώς καθόρισαν τις διαφορετικές γραμμές τους κατά τη σημερινή (Τετάρτη) συνάντησή τους σε μια ατμόσφαιρα που δεν ήταν ούτε κρύα, αλλά ούτε και ζεστή.

Το Πατριαρχείο έδωσε το στίγμα του και περιορίστηκε να ενημερώσει τον κ. Γαβρόγλου πως θα χρειαστεί χρόνο για να μελετήσει τις προτάσεις του.

 

 

 

 

 

Loading