INTIME

Τραβούν το σχοινί με τη Μόσχα Τσίπρας και Κοτζιάς

Όσοι ανέμεναν ότι η έκτακτη συνάντηση που είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς στο Μαξίμου θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων μάλλον πλανήθηκαν πλάνην οικτρά.

propoli

Σύμφωνα με όσα διαρρέει η κυβέρνηση, μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ δε δείχνουν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, διατεθειμένοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να ρίξουν τους τόνους, οι οποίοι έχουν ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες. Αυτό, εξάλλου, είχε ως αποτέλεσμα και την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα.

Ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»

Η συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, κατά τη συζήτησή τους οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς υπογράμμισαν πως η Ελλάδα «θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας». Με άλλα λόγια, επέλεξαν να διατηρήσουν την αυστηρή στάση απέναντι στη Ρωσία.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Προσκλήθηκε ή… αυτοπροσκλήθηκε ο Λαβρόφ;

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι αντικείμενο διπλωματικής –και επικοινωνιακής– κόντρας μεταξύ των δύο χωρών αποτέλεσε ακόμη και το αν ο Λαβρόφ είχε προσκληθεί από την ελληνική πλευρά ή αν η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί έπειτα από πρωτοβουλία του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ σχολίαζαν, με ειρωνικό τόνο, πως «ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα» και υποστήριζαν πως «το αίτημα της επίσκεψής του είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά».

Ωστόσο, λίγο αργότερα η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά τους ελληνικούς ισχυρισμούς, αναρτώντας στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κοτζιά, στις οποίες ανέφερε: «Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση «κατέβηκε» λίγη ώρα αργότερα.

Loading