Φωτό αρχείου

Τσίπρας: «Δυστυχώς δε γυρίζει πίσω ο χρόνος»

Μία σειρά μέτρων προκειμένου να μην συμβεί ξανά τέτοια τραγωδία όπως στο Μάτι αλλά και επίθεση στην αντιπολίτευση περιελάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου. 

propoli

Παρουσία της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και άλλων διοικητικών παραγόντων εξήγγειλε 20 μέτρα αποκλειστικά και μόνο για τα αυθαίρετα, ενώ έκανε λόγο και για ανάληψη ευθυνών που πιθανών δεν του αναλογούν.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε το κεφάλι και να δούμε τα πώς και τα γιατί αυτής της τραγωδίας. Η δική μου υπόσχεση ήταν από την πρώτη ημέρα ότι θα διευρευνυθούν σε βάθος και σε όλες τις διαστάσεις με αδιάβλητες διαδικασίες και από αδιάβλητους. Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας

Ο πόνος για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν γεννά την ευθύνη να μην μείνουμε στα λόγια και να προχωρήσουμε στη δράση ώστε να μην ζήσουμε ξανά τέτοια τραγωδία. Πρώτη από όλους ευθύνης οφείλει να αναλάβει δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου γιατί αυτό δεν είναι πάντα αυτονόητο

Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις για να αποφασιστούν θεμελιώδη ζητήματα αλλά για λόγους είτε πολιτικής δειλίας ή ανεπάρκειας είτε πολιτικής κερδοσκοπίας έλειψαν οι τολμηρές αποφάσεις και τομές ή έμειναν στα λόγια και τις εξαγγελίες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ώστε να διορθώοσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού ούτε και να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα. Γνωρίζοντας ότι αυτά θα ξαναέρθουν, ό,τι αποτελεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί, είναι χρέος στους νεκρούς αλλά κυρίως προς τις επόμενες γενιές.»

Κατεδαφίσεις κτισμάτων και αυθαίρετων

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε να παρθούν και τις άμεσες παρεμβάσεις που θα γίνουν.

«Συζήτησα με τους δασάρχες παρουσία της περιφειάρχη και των υπουργών Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και καταλήξαμε σε 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο της δόμησης και του περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα».

 

 

 

 

Loading