INTIME

Τσίπρας: «Η Αριστερά σώζει τη Μακεδονία» (vd)

«Δεν πουλάει η Αριστερά τη Μακεδονία… Σώζει η Αριστερά την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό κάνει η Αριστερά με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Παλέ ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη.

propoli

«Για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Διάφοροι πατριδοκάπηλοι και κήρυκες του μίσους έχτισαν πολιτικές καριέρες. Εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει, οριστικά και αμετάκλητα, την προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό, ο οποίος από εδώ και στο εξής, θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επεισόδιο με το «Μακεδονία ξακουστή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της ομιλίας του πρωθυπουργού σημειώθηκε ένα επεισόδιο, που προκάλεσε το έντονο γιουχάισμα των παρευρισκομένων. Συγκεκριμένα, κάποιος σηκώθηκε και άρχισε να τραγουδά το «Μακεδονία ξακουστή». Ακολούθησε έντονο γιουχάισμα από τους παρευρισκόμενους, ενώ ο πρωθυπουργός… σήκωσε το γάντι, λέγοντας:

«Μόνο σε μία τέτοια δημοκρατική συγκέντρωση αυτής της παράταξης μπορούν να έρθουν πολίτες με διαφορετική άποψη. Γιατί γνωρίζουν ότι εδώ μπορούν, γνωρίζουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας και του ζωντανού διαλόγου. Θα επιχειρήσουν μέσα από αυτήν τη γραφική αναπαράσταση του δήθεν κινήματος αντίθεσης να δημιουργήσουν πλαστές εντυπώσεις. Δεν θα τα καταφέρουν!».

«Απελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην οικονομία και υποστήριξε πως η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

«Σήμερα κανείς δεν μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας. Έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και εμείς την απελευθερώσαμε. Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους, μοιράσαμε πιο δίκαια τα βάρη και επαναφέραμε τη δικαιοσύνη. Καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των Ελλήνων. Εμείς την ανακτήσαμε. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων. Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο», είπε σχετικά.

Μάλιστα, παρέθεσε ως παράδειγμα μία σειρά παρεμβάσεων:
  • Καθολική πρόσβαση για 1,5 εκατ. ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία
  • Στήριξη των δημόσιων σχολείων
  • Μείωση της υπέρογκης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων
  • Διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος
  • Απόδοση της υπεραπόδοσης της οικονομίας
  • Μετωπική σύγκρουση με το καθεστώς της αδήλωτης και μαύρης εργασίας
  • Άρση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την καταγωγή

Παράλληλα, έκανε ξεχωριστή μνεία στις συντάξεις και την κατάργηση της ψηφισμένης περικοπής τους, ενώ πρόσθεσε πως 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Μάλιστα, επιτέθηκε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στη Νέα Δημοκρατία συνολικά, λέγοντας:

«Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη; Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα».

Επιβεβαίωση για Νοτοπούλου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική μνεία και στην Κατερίνα Νοτοπούλου, επιβεβαιώνοντας –εμμέσως- την υποψηφιότητά της για το δήμο Θεσσαλονίκης.

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω, ούτε τη Μακεδονία, ούτε τη Θεσσαλονίκη να ξαναπέσει στα χέρια των απόγονων του Παπαγεωγόπουλου και του Ψωμιάδη. Η Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά με μια νέα γενιά στελεχών, με μια νέα γενιά στο τιμόνι της πόλης. Θα συσπειρώσουμε δυνάμεις. Η Κατερίνα Νοτοπούλου εδώ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε video:

Loading