INTIME

Τσίπρας: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και απάντησε στην έντονη κριτική που είχε δεχτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της κύρωσης του πρωτοκόλλου εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

propoli

«Κύριε Μητσοτάκη, κάτι δεν πήγε καλά στην προηγούμενη συνεδρίαση προφανώς και σήμερα ήρθατε να επαναλάβετε τα ίδια επιχειρήματα. Τα ακούσαμε και τα ξανακούσαμε», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι κινδυνολόγησε πάνω στο κρίσιμο κοινωνικό θέμα της δημόσιας υγείας, μιλώντας για τη γρίπη.

Μένοντας στο ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός απέρριψε τη θέση που είχε εκφράσει προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης για τον αριθμό των κλινών στα νοσοκομεία, επί των οποίων προέβη σε σύγκριση.

«Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές»

«Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις, ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα. Και την επομένη των εκλογών θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και το λαό πώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, το θέμα των συντάξεων και της εξόδου στις αγορές,  είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει. Έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματά σας».

Επίσης, είπε ότι τα περί «σικέ διαζυγίου» με τον Πάνο Καμμένο, που κατήγγειλε αρχ ικά ο κ. Μητσοτάκης, κατόπιν μετατράπηκαν από τον ίδιο σε «εκβιαστικό διαζύγιο».

Οι δηλώσεις Βέμπερ

Κατόπιν, είπε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι με τις πλάτες του Μάνφρεντ Βέμπερ έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «4,5% δεν είχατε υπογράψει;», ανέφερε χαρακτηριστικά και τον κατηγόρησε για υπονόμευση της προσπάθειας της κυβέρνησης.

«Καρφιά» σε Γεννηματά

Από τα «βέλη» δεν  γλίτωσε ούτε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, στην οποία είπε: «Εσείς κ. Γεννηματά, σε ποιον ακριβώς χώρο ανήκετε στο ευρωπαϊκό στερέωμα; Ακούγοντας τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη, καταλαβαίνω ότι υπογράφετε και την τελευταία τελεία όλων όσων λέει. Η κριτική που ασκείτε σε όλα τα θέματα στην κυβέρνηση είναι από την πρώτη λέξη ως την τελευταία τελεία ταυτόσημη με αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης. Όμως στην Ευρώπη υπάρχουν σοσιαλιστικά κόμματα που δεν ταυτίζονται με αυτές τις θέσεις και σήμερα σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βέμπερ, ο Ούντο Μπούλμαν είπε ότι ο κ. Βέμπερ θα πρέπει να σταματήσει να φαντασιώνεται σενάρια για την ανατροπή του σημερινού πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του οποίου οδήγησε την Ελλάδα έξω από την κρίση. Αναρωτιόμαστε αν ο στόχος σας για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει νίκη της ΝΔ, τι θα πείτε στον κόσμο σας».

«Ξεπεράσατε το όριο»

«Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση», ανέφερε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο. Εσείς, το ξεπεράσατε».

«Θα τον καλωσορίσω ως πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας»

«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη “Βόρεια Μακεδονία” και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον “Σκοπιανό” πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω “Μακεδόνα”», ανέφερε κατόπιν ο πρωθυπουργός και απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι θα αποκαλέσει τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και «όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες». Θα τον καλωσορίσει δηλαδή, ως τον «πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό».

«Αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως “Σκοπιανό”. Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αναφορά του προέδρου της ΝΔ για τον ΥΠΕΘΑ και το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ το «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε «σκοπίμως ανακρίβειες», εξηγώντας πως η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας» και προσθέτοντας πως θα είναι «φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά να αποτελεί με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Η δήλωση περί Καταλονίας

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε από το βήμα:

«Με πολύ μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση σας με την καγκελάριο Μέρκελ της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία. Αλήθεια, αν το είπατε αυτό, έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε; Παρομοιάσατε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του ισπανικού κράτους, το οποίο διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και στο οποίο ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς και μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε;

Αλήθεια, κατανοείτε κύριε Μητσοτάκη πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναλογία που επιχειρήσατε; Έχετε δύο επιλογές. Ή θα διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “ΕΣΤΙΑΣ”. Ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια. Πρωτίστως, απέναντι στους Βορειοελλαδίτες. Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα».

«Εθνικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ»

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι «πιο σοβαρός» όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα.

Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με το πρόεδρο Ερντογαν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει.

«Πριν δείτε τα αποτελέσματα, είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη» και την επόμενη μέρα «οι σοβαροί αναλυτές σας και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου την ώρα μιας ιδιαίτερου ιστορικού φορτίου επίσκεψης σε ένα μνημείο του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ίσως γιατί το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε:

«Μπορεί κ. Μητσοτάκη να θεωρείτε ότι είναι τζάμπα να λέτε και μια κουβέντα παραπάνω και στα εθνικά θέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν μπορείτε να ρίχνετε αντιπολιτευτικές ζαριές, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα».

Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι έχει επιλέξει να τοποθετείται για τα εθνικά θέματα «όχι με βάση το συμφέρον της χώρας, αλλά με βάση τις ορέξεις και τα γούστα της ακραίας πτέρυγας του κόμματος σας». Είπε συγκεκριμένα, ότι αυτή είναι «μια στάση ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι «διαχρονικά επικίνδυνος υπήρξε ο τυχοδιωκτισμός της ελληνικής ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της».

«Η ΝΔ διαφωνεί με τα πάντα»

Επίσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά «απλώς διαφωνεί με τα πάντα».

«Διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Δεν μας λέτε όμως ποια ακριβώς είναι η θέση σας. Μας λέτε: Μην προχωράτε σε λύση για το μακεδονικό, αφήστε το όπως το αφήσαμε εμείς για 30 χρόνια. Μην ενθαρρύνετε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Μην προχωράτε σε συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων μας με την Αλβανία. Μη συζητάτε με την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή είστε εκτός τόπου και χρόνου. Ή επιλέγετε αυτοβούλως να μην έχει η Ελλάδα αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να υπακούει μονάχα στις βουλές των ισχυρότερων κρατών. Δηλαδή είστε επικίνδυνοι. Πείτε μας όμως, τι από τα δύο ισχύει. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι».

«Τζάμπα μαγκιά το βέτο»

Επίσης, ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τζάμπα μαγκιά» τις απειλές του κ. Μητσοτάκη ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μιλάμε για μια διαδικασία με ορίζοντα μετά το 2030 και, επομένως, η δήθεν ανυποχώρητη στάση σας είναι απλώς ένα σχήμα αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι μια τρύπα στο νερό. Μια από τις γνωστές και συνηθισμένες τώρα τελευταία εξάρσεις σας», ανέφερε σχετικά.

Loading