INTIME

Τσίπρας: «Ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς»

«Σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς» θα προκύψουν από το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

propoli
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

-Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

-Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.

-Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Τσίπρας σχολίασε με καυστικό τρόπο την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως θα περίμενε να δει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θαρραλέο» από την πλευρά του.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι’ αυτόν επιλογές, όπως η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Παραδείγματα για τις ελαφρύνσεις

Επιστρέφοντας στα των ελαφρύνσεων που προανήγγειλε, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και παραδείγματα, λέγοντας:

-Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

-Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

-Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.

-Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1.400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.

-Ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.

Loading