Τσίπρας: «Καλωσορίζουμε τη ΔΗΜΑΡ στο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων»

«Καλωσορίζουμε τη ΔΗΜΑΡ στο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων» έγραψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε ανάρτησή του μετά τη συνάντησή του με τον Θ. Θεοχαρόπουλο, με την οποία επισφραγίστηκε η συνεργασία των δύο κομμάτων στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

propoli

«Ενώνουμε δυνάμεις απέναντι στην οπισθοδρόμηση, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στην ανάρτησή του.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αποφασίσαμε να συμπορευτούμε σε προγραμματική βάση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος.

«Κοιτάμε μπροστά»

Όπως είπε ο ίδιος, η προγραμματική διακήρυξη θα αποτελέσει τη βάση της συμφωνίας μεταξύ ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ. «Κοιτάμε μπροστά, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Μας ενώνει η ανάγκη κοινών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές μας» επισήμανε, προσθέτοντας πως κοινός στόχος είναι «μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία για να ηττηθεί ο εθνικολαϊκισμός και οι συντηρητικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Ελλάδα».

Η συνάντηση των κ. Τσίπρα – Θεοχαρόπουλου πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση που είχε λάβει νωρίτερα το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις κινήσεις που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας της Κ.Ε, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου. Από τη μεριά της ΔΗΜΑΡ στη συνάντηση ήταν παρώντες ο Στέργιος Καλπάκης, γραμματέας της Κ.Ε., ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Ε.Ε., ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης μέλος της Ε.Ε, ο Γιάννης Αργυρός εκπρόσωπος Τύπου, η Χριστίνα Παπαδοπούλου, μέλος της Κ.Ε., η Ευγενία Αρσένη, μέλος της Κ.Ε. και ο Γιώργος Παπαβασιλόπουλος, μέλος της Κ.Ε.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, και οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιας ιστορικής συμφωνίας, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή». Επίσης συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συμπόρευσης των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξουν κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις της νέας περιόδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κείμενο προγραμματικής συμφωνίας, το οποίο και θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

ΔΗΜΑΡ: Παραιτήσεις στελεχών

Την ίδια ώρα, την παραίτησή τους από μέλη των οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς ανακοίνωσαν πέντε στελέχη του κόμματος, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για σύμπλευση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή διαφωνούμε με την πολιτική λογική του εγχειρήματος που είναι ανακόλουθη με τη μέχρι τώρα πορεία μας, δηλώνουμε ότι καταψηφίσαμε (οι τρεις) τη σχετική εισήγηση του προέδρου και δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από μέλη των οργάνων της ΔΗΜΑΡ» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρώην βουλευτές: Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, καθώς και τα μέλη της Κ.Ε.: Γεράσιμος Γεωργάτος, Χρήστος Γκαρμπούνης και Στέλιος Παναγούτσος.

Loading