Ο Τσίπρας ξεκινά ιδεολογικό πόλεμο στη Βουλή!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Την κουτσουρεμένη εβδομάδα μετά από το Πάσχα αποφασίζεται το νέο φιλολαϊκό πακέτο μέτρων με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να ανατρέψει πλήρως το πολιτικό σκηνικό υπέρ του.

Στην ουσία ο πρωθυπουργός πρόκειται να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα νωρίτερα από τα Χριστούγεννα και, μάλιστα, άμεσα και με μόνιμα μέτρα, εκμεταλλευόμενος την υπέρβαση κατά 900 εκατομμύρια ευρώ του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Το οικονομικό επιτελείο, εξάλλου, εκτιμά πως το πλεόνασμα του 2019 θα είναι ακόμα υψηλότερο, με το σκεπτικό πως η ανάπτυξη θα κυμανθεί σε μεγαλύτερα επίπεδα, όπως και τα έσοδα, τα οποία πρόκειται να βελτιωθούν χάρη και στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της κατανάλωσης.

Οι 120 δόσεις για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, η μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα κι εταιρείες και του ΕΝΦΙΑ, η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, αλλά και η μείωσή του για βασικά προϊόντα της καθημερινότητας και στην εστίαση, καθώς και τα αναδρομικά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αποτελούν μόνο το ένα σκέλος των μέτρων που σκοπεύει να ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει κι ένα δεύτερο σκέλος, λεπτομέρειες του οποίου δεν επιθυμούν αυτήν τη στιγμή να ξεδιπλώσουν, αν και το πιθανότερο είναι πως θα περιλαμβάνει και την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020, καθώς και το ψαλίδισμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τη βενζίνη.

Η μυστικοπάθεια οφείλεται στο ότι θέλουν πρώτα να συνεννοηθούν με τις Βρυξέλλες, αφού δεν επιθυμούν να έλθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους.

Κι επιστροφή 13ου μισθού

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να μετατρέψει τη Βουλή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σε πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τη “νεοφιλελεύθερη” ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία υπόσχεται κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, μείωση του οκτάωρου κι απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει και την επιστροφή του 13ου μισθού, τουλάχιστον για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Loading