INTIME

Ο Τσίπρας αβαντάρει με τα χίλια την Πρ. Συμμαχία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να στείλει ηχηρό μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας διευρυμένες αρμοδιότητες στη Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας για τη διοργάνωση του συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο πολύ πιθανό να έχει ιδρυτικά χαρακτηριστικά.

Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, αποδεικνύει στην πράξη ότι στόχος του είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί αφού πρώτα γίνει η εγγραφή των νέων μελών κι ενδεχομένως ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ η Προοδευτική Συμμαχία.

Η ίδια Γραμματεία αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εγγραφή νέων μελών, και μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στο στόχο των 180.000 συνοδοιπόρων μέχρι το συνέδριο.

Όπως κι αν έχει, η Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας αναμένεται να έχει αναλογική εκπροσώπηση, αφού σε αυτή θα συμμετέχουν τόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στελέχη που σηματοδοτούν τη διεύρυνση.

Συγκεκριμένα, αυτή θα αποτελείται πιθανότατα από τους Χριστόφορο Βερναρδάκη, Τάσο Γιαννόπουλο, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Έφη Καλαμαρά, Τάνια Καραγιάννη, Κατερίνα Κνήτου, Χρήστο Κοκκινοβασίλη, Αντώνη Κοτσακά, Θάνο Μαντίκο, Νίκο Μπίστη, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Παναγιώτη Παναγιώτου, Σοφία Πανδή, Νίκο Παππά, Γιώργο Πετρόπουλο, Γιάννη Ραγκούση, Ράνια Σβίγκου, Νίκο Σκορίνη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Στέφανο Τζουμάκα, Χάρη Τσιόκα, Νίκο Φίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Δημήτρη Χαλαζωνίτη και Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Πέρα, εξάλλου, από τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να οριστεί κι εκπρόσωπος Τύπου της Προοδευτικής Συμμαχίας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι αυτός.

Εκλογή προέδρου από τη βάση μετά από το συνέδριο

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει τη συγκρότηση ενός σφιχτού κοινοβουλευτικού σχήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας το οποίο θα επεξεργάζεται την κοινοβουλευτική γραμμή του ενιαίου σχήματος ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τοποθετήθηκε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτελεί ενδεχομένως και πρόκριμα για τη δημιουργία κοινών οργάνων ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας από το Σεπτέμβριο, με την εκλογή προέδρου από τη βάση να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και πιθανόν να πραγματοποιηθεί μετά από το συνέδριο, αφού θα αλλάξει σε αυτό το καταστατικό του κόμματος που επιβάλλει την εκλογή προέδρου από το συνέδριο.

Loading