Φάμελλος: «Παίρνουμε πίσω το όνομα Μακεδονία»

Στο ζήτημα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και του συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα στην πλατεία Συντάγματος, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Flash Radio 99.4 και στον Θοδωρή Παπαδόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

propoli

Ο κ. Φάμελλος, εκτίμησε ότι η ένταση η οποία επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, «έχει να κάνει με το ότι πηγαίνουμε σε χρονιά εκλογών. Δεν έχει υλοποιηθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να αποκαλυφθούν έντονα σκάνδαλα, ιδιαίτερα στο θέμα της Novartis».

Από την πλευρά του, τόνισε ότι γίνεται «προπαγάνδα της κακιάς ώρας σε βάρος εθνικών συμφερόντων» γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, κατηγορώντας τόσο τον κ. Μητσοτάκη, όσο και την κ. Γεννηματά ότι δρουν «με έναν υποκριτικό τρόπο», διότι τόσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη μας ενοχλούν δύο πράγματα. Το όνομα και η ιστορία. Όλα αυτά λύνονται απολύτως με τις δικές μας θέσεις και επιπλέον κερδίσαμε και το erga omnes».

«Η δική μου άποψη αλλά και του ΟΗΕ και της ΕΕ, είναι ότι δίνουν πίσω το όνομα Μακεδονία στην Ελλάδα και δίνουν το Βόρεια Μακεδονία στη πΓΔΜ», δήλωσε ο κ. Φάμελλος αποτιμώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ πρόσθεσε ότι «στο θέμα του ονόματος, είναι συντριπτική η δική μας επιβεβαίωση όχι σε βάρος των γειτόνων, οι οποίοι βρίσκουν και αυτοί τη διαδρομή τους. Είμαστε συγκάτοικοι στα Βαλκάνια».

«Βολές» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας

Ο κ. Φάμελλος, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «τακτικισμούς» γύρω από την ονοματολογική συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «παίζει για τις αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές με ένα πατριωτικό και εθνικό ζήτημα. Δεν είναι η άποψή τους αυτή. Την καλύτερη αλήθεια την είχε πει ο κ. Θεοδωράκης: ‘Ενδόμυχα όλοι εύχονται να περάσει η συμφωνία’. Ειλικρινά φοβάται ο κ. Μητσοτάκης μη πέσει στα χέρια του αυτή η καυτή πατάτα».

Παράλληλα, στο ζήτημα των συλλαλητηρίων, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, κατηγόρησε την ΝΔ ότι «συμπαρασύρει ανθρώπους με αγνά πατριωτικά αισθήματα, να διαδηλώνουν μαζί με χρυσαυγίτες και ακροδεξιούς τραμπούκους».

Για το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά

Ερωτηθείς για το άνοιγμα που επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Φάμμελος, σχολίασε το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η ενδυνάμωση του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα».

«Υπάρχει μια μεγαλύτερη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, όμως εμείς θέλουμε να υπάρχει μια ενδυνάμωση του προοδευτικού και δημοκρατικού μετώπου στην Ελλάδα. Αυτό θα γίνει με ένα κόμμα; Με μια συνεργασία κομμάτων στους προοδευτικούς χώρους; Δεν έχουμε αυστηρές προδιαγραφές για κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Loading