Χαμηλώνουν τον πήχη για το προοδευτικό μέτωπο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου χαμηλώνουν τον πήχη της συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου ενόψει των ευρωεκλογών με δεδομένη την άρνηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως αυτή καταδείχθηκε κι από την απουσία τους από τη σχετική εκδήλωση τη Δευτέρα στην οποία μίλησε κι ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την άλλη, πάντως, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως έχουν μπει οι βάσεις ώστε οι προοδευτικοί πολίτες να αψηφήσουν τις μικροκομματικές τακτικές των ηγεσιών τους και να συμπορευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Το ότι, εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ανήκει στην Αριστερά κι όχι στην Κεντροαριστερά δεν είχε αποδέκτη μόνο το εσωτερικό του ακροατήριο, το οποίο είναι μουδιασμένο από τον τρόπο που γίνεται η διεύρυνση, αλλά και τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως.

Στρατηγικός όσο κι ανομολόγητος στόχος του κ. Τσίπρα εξακολουθεί να αποτελεί η πλήρης εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, που μεταφράζεται σε πρώτη φάση στη μη εκπροσώπησή τους στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να αποφεύγει την ονομαστική αναφορά στους Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου για τους λόγους που οδήγησαν στη χρεοκοπία, αφού ο ίδιος “ψαρεύει” στελέχη και ψηφοφόρους με ευθεία αναφορά στους συγκεκριμένους πρώην πρωθυπουργούς.

“Μη ζητήματα”

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση αποδίδουν στην επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια και με χαμηλό επιτόκιο την ανακίνηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης “μη ζητημάτων”:

οι κουβέντες του Τούρκου βουλευτή σε υποεπιτροπή της Βουλής, οι δηλώσεις Κοτζιά στους Δελφούς για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία των υδρογονανθράκων, το “μυστηριώδες” αεροπλάνο από τη Βενεζουέλα, η δήθεν αύξηση της εγκληματικότητας.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, σαρκάζουν όσα εκπορεύονται από τη ΝΔ περί θετικού κλίματος στις αγορές χάρη στην προσδοκία αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές ενεργούν με βάση δεδομένα κι όχι εικασίες και πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι γενναιότερη στο σχολιασμό της, ιδίως όταν έχει κι αυτή τη δική της μεγάλη ευθύνη για τον αποκλεισμό της χώρας μας από τις αγορές επί τόσα χρόνια.

Loading