INTIME

Χαμός με δημοσίευμα του ΑΠΕ για τις συντάξεις

Την ώρα που το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ρίχνει λάδι στην πολιτική φωτιά που έχει ανάψει με φόντο τη ΔΕΘ.

propoli

Σε ανυπόγραφο τηλεγράφημα με τίτλο «Οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του», το ΑΠΕ μεταδίδει ότι έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά και κόμματα της αντιπολίτευσης. Για τον ισχυρισμό του αυτό επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας οι εκπρόσωποι των Θεσμών στη συνάντηση της 11ης Σεπτεμβρίου με στελέχη της Πειραιώς «δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους».

Ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους για το θέμα υποστήριξαν ότι η διοίκηση του χρησιμοποιεί «το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης”».

«Το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» επισημαίνει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέα περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης”».

Η απάντηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην ανακοίνωση της ΝΔ

“To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

“Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ” αναφέρει η απάντηση του ΑΠΕ.

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

Το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής.

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Εξ άλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου.

Οι εκπρόσωπου των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.

Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα.

Ένωση Κεντρώων: «Τον Οκτώβριο θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις συντάξεις»

«Στις 15 Οκτωβρίου θα ξέρουμε με ακρίβεια, εάν το μέτρο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την περικοπή των συντάξεων εφαρμοστεί, καταργηθεί ή πάρει χρονική παράταση» σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων αναφορικά με το θέμα των συντάξεων.

Η Ένωση Κεντρώων σημειώνει επίσης ότι «μέχρι τότε όσα ακούγονται και γράφονται κινούνται στην σφαίρα της ψηφοθηρίας και της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου. Είναι πολιτικά ανέντιμο να παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βιώνουν πολύ δύσκολα την καθημερινότητά τους».

Μακρύς ο δρόμος για απόφαση

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη  “τελικός” γύρος των διαπραγματεύσεων για τα μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα των συντάξεων, των παροχών και του μερίσματος, αλλά και για τη λίστα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα αποχωρήσουν, για να ακολουθήσει νέος κύκλος επαφών και διαπραγματεύσεων εξ΄αποστάσεως.

Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να κλείσει σήμερα.

Το πρώτο “ορόσημο” είναι η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2019, ακολούθως η πρώτη έκθεση των θεσμών τον Νοέμβριο και οι πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup πριν αλλάξει ο χρόνος (για το θέμα των συντάξεων και των παροχών/μερισμάτων).

Στις αρχές του 2019 αναμένεται και η έκθεση του ΔΝΤ, ενώ θα πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις (μετά από έγκριση και των κοινοβουλίων κρατών – μελών) για την λίστα με τα προαπαιτούμενα. Δηλαδή το κατά πόσο είναι επαρκώς εκπληρωμένα για να λάβει η Ελλάδα τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με αυτά.

Loading