Κατσώτης: Η κεντρική αντιλαϊκή αντεργατική κατεύθυνση παραμένει ακλόνητη

Κατσώτης: κεντρική αντιλαϊκή αντεργατική κατεύθυνση. «Οι προγραμματικές δηλώσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική αντιλαϊκή αντεργατική κατεύθυνση παραμένει ακλόνητη και ο…. Κατσώτης: κεντρική αντιλαϊκή αντεργατική κατεύθυνση. «Οι προγραμματικές δηλώσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική αντιλαϊκή αντεργατική κατεύθυνση παραμένει ακλόνητη και ο…. ροη

propoli
«Οι προγραμματικές δηλώσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική αντιλαϊκή αντεργατική κατεύθυνση παραμένει ακλόνητη και οι αντιθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι για επιμέρους ζητήματα» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθήνας του ΚΚΕ.

«Η υλοποίηση των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων για τη δημιουργία των όρων αυξημένης κερδοφορίας είναι το σχέδιο και της νέας κυβέρνησης με νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τσάκισμα κάθε δικαιώματος που εμποδίζει τους επιχειρηματικούς στόχους» τόνισε ο Χ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι ζουν τη βαρβαρότητα της πολιτικής που άσκησαν διαχρονικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξανά η ΝΔ».

Αναφέρθηκε στις συνθήκες δουλειάς και ασφάλειας χιλιάδων εργαζομένων και σημείωσε ότι «η ελλιπής στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας είναι απαίτηση των εργοδοτών, η κατάργηση της Γραμματείας του ΣΕΠΕ είναι σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλουν εμπόδια στις νέες μορφές εκμετάλλευσης που εφαρμόζουν στους χώρους δουλειάς».

“Ανέξοδες υποσχέσεις”

Είπε ότι οι άνεργοι δεν άκουσαν τίποτα για ουσιαστική προστασία τους, παρά μόνο «ανέξοδες υποσχέσεις για πολλές και καλές θέσεις εργασίας», ενώ δεν ειπώθηκε λέξη για τους «εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους των μνημονίων που τσάκισαν μισθούς και εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Αναφέρθηκε στη συνεχή αύξηση της εργασίας ανηλίκων, στον νόμο «Αχτσιόγλου- Βρούτση» που καταργεί τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό και την ΣΣΕ, στις ελαστικές μορφές εργασίας, στην 7ήμερη εργασία που όπως είπε σχεδιάζει η ΝΔ, στην 12ωρη δουλειά που έχει ήδη θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στη δοκιμαστική περίοδο 12 μηνών που καταργεί την αποζημίωση, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, στα αυξημένα όρια ηλικίας για τη σύνταξη, στον «απεργιοκτόνο νόμο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ βάσει του οποίου όλοι οι αγώνες των εργαζομένων χαρακτηρίζονται παράνομοι», στην οριστική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, στη μη αποκατάσταση των απωλειών και περικοπών των συντάξεων.

«Όλα αυτά είναι πρόοδος για τους μονοπωλιακούς και επιχειρηματικούς ομίλους και μεσαίωνας για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και ιδιαίτερα για τους νέους» υπογράμμισε ο Χ. Κατσώτης.

Η εγκύκλιος για τις τριετίες

Είπε ότι ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Σκέρτσος είναι τώρα υφυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ και δύο ημέρες πριν τις εκλογές προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αφορά την προσαύξηση του μισθού για τις τριετίες, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έμεινε στην εγκύκλιο και δεν κατάργησε την διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 της ΝΔ που προβλέπει το πάγωμα των τριετιών από τον Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% αλλά και τον νόμο 4172/2013 του κ. Βρούτση με τους εργαζόμενους να έχουν απώλειες στον μισθό τους 20% από τον Φλεβάρη του 2012 μέχρι τώρα».

«Η σιωπή της ΝΔ για τη στάση του κ. Σκέρτσου σημαίνει αποδοχή της αξίωσης του ΣΕΒ, οι νέες αντεργατικές αξιώσεις των βιομηχάνων θα προωθούνται πλέον και από τον δικό τους άνθρωπο στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Χ. Κατσώτης.

Είπε ακόμα ότι ξεκίνησε η νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό και βάση γι’ αυτό είναι ο νόμος Κατρούγκαλου «που προετοίμασε το έδαφος για τους τρεις πυλώνες στο Ασφαλιστικό» ενώ «τα επιτελεία ΓΣΕΕ, ΣΕΒ με τη στήριξη μέχρι τώρα του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τη συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση ετοιμάζουν τη δημιουργία ενός πανελλαδικού επαγγελματικού ασφαλιστικού ταμείου».

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ασφαλιστικό Προϊόν που είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη, ενώ «κανείς δεν εγγυάται σύνταξη από αυτό το εμπόρευμα».

Υπογράμμισε ότι χωρίς καμία αναμονή οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν για τη δική τους αντεπίθεση και κατέληξε τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και του λαού βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες και θα αγωνιστεί μέσα και έξω από τη Βουλή για την ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading