ΙΝΤΙΜΕ

Όλα τα σενάρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Μολονότι ο Πάνος Καμμένος παρουσιάζεται ακόμα και σε στενούς συνεργάτες του αποφασισμένος για όλα, στο Μαξίμου εμφανίζονται έτοιμοι από τη δική τους πλευρά να μην κάνουν καμία υπαναχώρηση στη συμφωνία των Πρεσπών.

propoli

Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε να μεταθέσουν την κύρωσή της στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019.

Επιμένουν, εξάλλου, ότι διαθέτουν την πλειοψηφία για να περάσουν τη Συμφωνία από αυτήν τη Βουλή, υπολογίζοντας στις θετικές ψήφους και της Έλενας Κουντουρά, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Κώστα Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ, καθώς και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, η οποία ως ανεξάρτητη βουλευτίνα συνεργάζεται με το κόμμα του υπουργού Άμυνας.

Από το Ποτάμι κυβερνητικές πηγές προσδοκούν σε θετική ψήφο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο Λυκούδη, Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά, θεωρούν σίγουρο τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ δεν αποκλείουν να υπερψηφίσει κι ο προσφάτως αποχωρήσας από την Ένωση Κεντρώων, Κώστας Σαρίδης.

Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, τότε στο Μαξίμου δεν θα χρειαστεί να αλιεύσουν ψήφους από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, μολονότι κάθε θετική ψήφος κι από αυτούς θα είναι βεβαίως καλοδεχούμενη.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια μετάπεισης του κ. Καμμένου ακόμα κι από υπουργούς, όπως ο Νίκος Παππάς, που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

“Καμία συνεννόηση”

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, διαψεύδουν πως υπάρχει η οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ Τσίπρα- Καμμένου για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ενώ επισημαίνουν πως δεν επιθυμούν να φτάσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αν χάσει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, προσδοκώντας πως θα βρεθούν βουλευτές που θα τον στηρίξουν, μέχρι τουλάχιστον τη συνταγματική λήξη της θητείας του.

Το σκεπτικό του βασίζεται στο ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει σε αλλαγές τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο Ποτάμι οι οποίες θα επιτρέψουν και τη σύμπτυξη ενός προοδευτικού μετώπου κόντρα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προσεχείς εκλογές.

 

Loading