INTIME

Όλοι μιλούν για Μάιο χωρίς τον ξενοδόχο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως με τη σημερινή (Παρασκευή) αναμενόμενη κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που παραδέχονται ότι στοίχισε στην κυβέρνηση κι ανοίγει ένας άλλος, πιο ελπιδοφόρος, η κατάληξη του οποίου θα είναι οι βουλευτικές εκλογές.

Μολονότι, εξάλλου, είναι αρκετοί εκείνοι που προεξοφλούν πως οι εθνικές κάλπες θα στηθούν το Μάιο- είτε στις 19 μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είτε στις 26 μαζί με το δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές- κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλήξει στην τελική του απόφαση.

Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν ακόμα κι εκλογικό αιφνιδιασμό νωρίτερα, αφού όμως πρώτα η Βουλή ψηφίσει όλα τα θετικά νομοσχέδια που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση κι ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, δηλαδή όχι νωρίτερα από τα μέσα Μαρτίου.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός θα μελετήσει πρώτα διεξοδικώς τα συμπεράσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων των αμέσως επόμενων εβδομάδων πριν αποφασίσει, αν και είναι διάχυτος ο φόβος στο επιτελείο του πως το αλαλούμ με τους έξι συνεργαζόμενους βουλευτές θα αυξήσει την πίεση και της κοινής γνώμης για πρόωρες εκλογές.

Το ότι, εξάλλου, δεν πηγαίνουν καθόλου καλά στις δημοσκοπήσεις οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε Αττική, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα στο οπλοστάσιο εκείνων μέσα στο κόμμα που θέλουν εκλογές τώρα προκειμένου να μην απολέσει κι άλλο πολιτικό κεφάλαιο ο κ. Τσίπρας, εξέλιξη που θα δυσκολέψει την προσπάθειά του να έχει ρόλο και την επόμενη ημέρα, ιδίως αν η ΝΔ κερδίσει την αυτοδυναμία.

“Κέρδισε περίοδο νηνεμίας στο Αιγαίο”

Στα απόνερα, εξάλλου, της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο σχολιάζουν πως ο πρωθυπουργός επιδίωξε να κεφαλαιοποιήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αυξάνοντας το διεθνές του κύρος, εκμεταλλευόμενος και το ότι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήταν “κόκκινο πανί” για την Άγκυρα, δεν είναι πλέον υπουργός Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές ευελπιστούν πως ο κ. Τσίπρας κέρδισε τουλάχιστον μια περίοδο “νηνεμίας” στο Αιγαίο, αν όχι και στην κυπριακή ΑΟΖ, για τους επόμενους μήνες, δηλαδή μέχρι τις εκλογές…

 

 

 

Loading