INTIME

“Όχι στην κουλτούρα μας οι ανθρωποθυσίες”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Οι παραιτήσεις κι αντικαταστάσεις των αρχηγών της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας χαρακτηρίζονται από κυβερνητικές πηγές ως σχεδόν αυτονόητες από τη στιγμή που ταυτοποιήθηκε το σύνολο των νεκρών κι έχει περάσει το στάδιο της επιχειρησιακής διαχείρισης της κρίσης.

Οι ίδιοι άνθρωποι διευκρινίζουν, ωστόσο, πως για τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έχει διαπιστωθεί τίποτα παραπάνω από αντικειμενική ευθύνη και πως δεν ανήκουν οι ανθρωποθυσίες στην πολιτική κουλτούρα αυτής της κυβέρνησης:

Οι όποιες πραγματικές ευθύνες δεν είναι δυνατό να αποδοθούν μόλις μέσα σε δύο εβδομάδες από τη φωτιά.

Δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο τα σοβαρά κράτη.

Ωστόσο αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη λαϊκή οργή, όπως άλλωστε και οι αξιωματικοί που έφυγαν από τις θέσεις τους”.

Ο σχεδιασμός στο Μαξίμου περιστρέφεται κυρίως γύρω από την προστασία του Αλέξη Τσίπρα και πώς ο πρωθυπουργός θα μείνει στο απυρόβλητο.

Γι’ αυτό κι επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη πως τα όποια επιχειρησιακά σφάλματα βαρύνουν πρωτίστως τα σώματα ασφαλείας, δευτερευόντως την τοπική αυτοδιοίκηση και, πάντως, καθόλου την κεντρική εξουσία.

Επιστροφή στα τηλεοπτικά πάνελ

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση, εξάλλου, περνά μέσα κι από την επιστροφή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά πάνελ, κατόπιν συνεννόησης ωστόσο πρώτα με το Μαξίμου ώστε να χαράσσεται κοινή γραμμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ναι μεν ο κ. Τσίπρας αποδίδει στον Τύπο διαστρέβλωση των δηλώσεων Πολάκη περί νεκρών που θολώνουν την εικόνα, ωστόσο δεν είναι ευχαριστημένος από τον τόνο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει γι’ άλλη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αφού θεωρεί πως είναι οι χαμηλοί τόνοι και η σκληρή δουλειά για την καταπολέμηση παθογενειών δεκαετιών που θα αποτρέψουν νέα καταστροφή και θα πείσουν για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο ανασχηματισμός είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, μετά δηλαδή από την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 του μηνός και πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου.

 

 

Loading