INTIME

Ύμνοι για Τσίπρα, απαντήσεις σε τεχνικά ζητήματα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Κυβερνητικές πηγές απορούν με τη σπουδή του Πάνου Καμμένου να μιλήσει για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην περίπτωση που μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κι αυτό γιατί είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, θα παραιτηθεί αφού ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και την θέση του θα καταλάβει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τα έχει “σπάσει” εδώ και καιρό με τον πρώην υπουργό Άμυνας.

Αποδίδουν, πάντως, τις κορώνες του στην αγωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ να διατηρηθεί στη Βουλή, αν και τον καλούν να μην χαλάσει την εικόνα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως ήταν αυτή των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια κι έφερε τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσταζαν μέλι στους διαδρόμους της Βουλής για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήριζαν ακόμα και την καλύτερη που έχει εκφωνήσει στην κοινοβουλευτική του καριέρα!

Κι αυτό γιατί με απλό κι εύληπτο τρόπο αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ με τις αναφορές του στα πεπραγμένα του Αντώνη Σαμαρά έβγαλε “νοκ άουτ” και τον δεύτερο ισχυρό πόλο στη ΝΔ, δηλαδή τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών.

Όπως παρατηρούν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, “η αξιωματική αντιπολίτευση μετακινεί συνεχώς τα γκολπόστ στο Μακεδονικό, βλέποντας τον κ. Τσίπρα να πετυχαίνει εκεί όπου απέτυχαν έξι πρωθυπουργοί”, ενώ προσθέτουν πως αν η Φώφη Γεννηματά δεν έβαζε θέμα κομματικής πειθαρχίας στη ΔΗΣΥ οι θετικές ψήφοι για τη Συμφωνία μπορεί να ήταν και 153, αφού θα υπερψήφιζε κι ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Παραλλήλως, μνημονεύουν και τη χαμηλή συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Όσον αφορά τεχνικά ζητήματα που έχουν ανακύψει, οι ίδιες πηγές σημειώνουν, για παράδειγμα, πως από πουθενά δεν προκύπτει ότι η ΠΓΔΜ έχει υποχρέωση να υποβάλει κωδικοποιημένο το Σύνταγμά της, πολλώ δε μάλλον στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Άλλωστε στη διάθεση της Βουλής είναι και το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ πριν τις τροποποιήσεις και οι ίδιες οι τροποποιήσεις.

Αυτόματη θέση σε ισχύ

Η θέση, εξάλλου, σε ισχύ των τροποποιήσεων είναι αυτόματη και λαμβάνει χώρα (χωρίς περαιτέρω ανάγκη για πράξη της γειτονικής χώρας) με τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κύρωση (όχι την θέση σε ισχύ) του Πρωτοκόλλου Ένταξης.

Δηλαδή η θέση σε ισχύ των τροποποιήσεων αυτομάτως λαμβάνει χώρα με την κύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα και δεν εξαρτάται από καμία περαιτέρω ενέργεια της ΠΓΔΜ.

Loading