Ύμνοι ΗΠΑ σε Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών

Λιτό αλλά περιεκτικό το ευχαριστήριο μήνυμα που απέστειλε το αμερικανικό State Department, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

propoli

Η αμερικανική διπλωματία ευχαριστεί τον κ. Κοτζιά για τη συμβολή στην ενίσχυση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Παρακολουθούμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε χαρακτηριστικά, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη “Μακεδονία” να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, την ασφάλεια και την  ευημερία».

Και κατέληξε: «Καθώς το κοινοβούλιο της “Μακεδονίας”΄ συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως ένα πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Πέραν της Ουάσιγκτον, ευχαριστήριο μήνυμα στον κ. Κοτζιά,απέστειλαν τα Τίρανα και η Λευκωσία.

Να σημειωθεί επίσης ότι η αμερικανική πλευρά δεν θέλησε επισήμως να σχολιάσει την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Γιοχάνες Χαν: Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πολιτική κληρονομιά του Ν. Κοτζιά

Την ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτική κληρονομιά του Νίκου Κοτζιά, λίγες ώρες μετά την παραίτησή του, επισήμανε με ανάρτησή του στο Twitter ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για την αποδεδειγμένη ηγεσία του στους τομείς στους οποίου συνεργάστηκαν.

«Ευχαριστώ τον Νίκο Κοτζιά για την αποδεδειγμένη ηγεσία του στους τομείς συνεργασίας μας. Τώρα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πολιτική του κληρονομιά – ειδικά η συμφωνία των Πρεσπών» έγραψε στο Twitter ο Γιοχάνες Χαν.

Loading