INTIME

«Ώριμες οι συνθήκες για τη Συνταγματική Αναθέωρηση»

Την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

propoli

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την «ετοιμότητα της κυβέρνησης να αναλάβει τη θεσμική ευθύνη να εκκινήσει την κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

«Με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ώριμες και αναγκαίες τομές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας» επισήμανε.

Ο βασικός στόχος

Όπως είπε, βασικός στόχος είναι «να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, αλλά και στους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα προγράμματα προσαρμογής έπληξαν την οικονομική κυριαρχία της χώρας, απαξίωσαν θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικούς φορείς και διέρρηξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία». Τόνισε ακόμη ότι η «μνημονιακή συνθήκη έθεσε νέα ερωτήματα, υπενθυμίζοντας πόσο απροστάτευτη μπορεί να είναι η Δημοκρατία από την ενίσχυση υπερεθνικών, κρατικών και ιδιωτικών μηχανισμών που κινούνται έξω από το πλαίσιο του λαϊκού ελέγχου».

«Σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε»

«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μία πενταετία να πάει χαμένη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «οι συνθήκες είναι ώριμες, οι ανάγκες πιεστικές και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν».

Loading