INTIME

“Ο Βρούτσης θα καταργήσει και τις τριετίες στον κατώτατο μισθό”

Για κυβέρνηση ΝΔ- ΣΕΒ μιλούν πλέον ανοιχτά στο ΣΥΡΙΖΑ μετά κι από την κατάθεση εκπρόθεσμων τροπολογιών από τον Γιάννη Βρούτση που αλλάζουν την εργατική νομοθεσία επί τα χείρω για τους εργαζόμενους, εφαρμόζοντας μνημονιακές πολιτικές δίχως η χώρα να βρίσκεται σε μνημόνιο.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Αντιπαρέρχονται, εξάλλου, τα όσα λέει ο υπουργός Εργασίας πως η αύξηση των απολύσεων τον Ιούλιο οφείλεται στην ανάγκη αιτιολόγησής τους, όπως ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο.

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως αυτή η εξέλιξη, τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, οφείλεται στην αποδιάρθρωση του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων, στην κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στην ανοχή στην παραβατικότητα, την οποία είχε προαναγγείλει πριν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και στην ευλαβική τήρηση της ατζέντας του ΣΕΒ, όπως ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων την είχε θέσει στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων του με τον κ. Βρούτση.

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η επόμενη αντεργατική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης το Σεπτέμβριο θα είναι να καταργηθούν οι τριετίες στον κατώτατο μισθό που αύξησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ικανοποίηση δηλαδή άλλης μίας απαίτησης του ΣΕΒ, που έχει κινηθεί και δικαστικώς σε βάρος τους.

Κομματικές πηγές υπενθυμίζουν, άλλωστε, πως ο κ. Μητσοτάκης έχει διορίσει συντονιστή του κυβερνητικού έργου τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

«Να περιμένει ψυχρή υποδοχή στο εξωτερικό»

Παραλλήλως, στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προετοιμάζεται για ψυχρή υποδοχή της επιδίωξής του για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά τις επισκέψεις του σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη μετά από τις θερινές διακοπές.

Γι’ αυτό και τον καλούν να συναινέσει στο δικό τους σχέδιο, που περιλαμβάνει τη ντε φάκτο μείωση του στόχου στο 2,5% από το 3,5% μέσω της κατάθεσης σε εγγυοδοτικό λογαριασμό ενός ποσού 5,5 δισ. ευρώ από το αποθεματικό των 37 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, από το οποίο μπορεί να αποπληρωθεί και τα ακριβό κομμάτι του χρέους στο ΔΝΤ.

Loading