INTIME

Αναπτυξιακό σχέδιο-συμμαχίες στο μενού Τσίπρα για ΔΕΘ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του Αλέξη Τσίπρα για τη ΔΕΘ, την οποία θα επισκεφθεί το διήμερο 14- 15 Σεπτεμβρίου.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι έχουμε απομακρυνθεί από το κλίμα των εκλογών, θα κάνει αναφορά και στο τι παράλαβε η κυβέρνησή του το 2015 και στο τι καταφέρε στα τεσσεράμισι χρόνια που έμεινε στην εξουσία.

Από εκεί και πέρα θα επιχειρήσει να μιλήσει με σαφήνεια για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος, για τις κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, καθώς και για τις νέες παραγωγικές δυνατότητες και το πώς τις αντιλαμβάνεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη δεν θα απουσιάσει, βεβαίως, κι ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έχει ήδη δεχθεί τα πρώτα χτυπήματα από τη νέα κυβέρνηση.

Παραλλήλως, και με αφορμή την καταστροφή τού Αμαζόνιου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εμβαθύνει στα οικολογικά ζητήματα, ενώ θα καθορίσει τα μέτωπα αντίστασης που θα αποτελέσουν τα πεδία των νέων μεγάλων συγκρούσεων, αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της.

Ειδικότερα, θα μιλήσει για την ανάγκη να μην πουληθούν σε ιδιώτες τα δίκτυα της ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ– ΑΔΜΗΕ, που αποτελούν φυσικά μονοπώλια, ενώ στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως έως τη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει πραγματικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Αγώνες για να μην περάσουν δυσμενείς αλλαγές

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να μιλήσει με μεγαλύτερη στόχευση, για παράδειγμα, και για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων, όπως για το αν είναι το ίδιο πράγμα η εξόρυξη σε πετρελαϊκά κοιτάσματα με αυτή σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, την οποία είχε προετοιμάσει η δική του κυβέρνηση, κι αν διατρέχει τους ίδιους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας θα αναρωτηθεί αν θα πρέπει να μένουμε, απλώς, στην καταγγελία των επιθέσεων στους εργαζόμενους, που ισοπεδώνουν τα όποια εργασιακά δικαιώματα, ή θα ενθαρρύνει η αξιωματική αντιπολίτευση τους αναγκαίους κοινωνικούς αγώνες για να μην περάσουν οι δυσμενείς αλλαγές.

 

Loading