INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Καθόλου βέβαιη η διεύρυνση “α λα Τσίπρα”

Σήμερα στις 12.00, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου με δεδομένο ότι και η νομοθετική κίνηση στη Βουλή είναι υποτονική.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίασή της μετά από το καλοκαίρι συζητήθηκαν κατά βάση οργανωτικά θέματα- κυρίως ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων των τομεαρχών και των τμημάτων ώστε να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, ο καλύτερος συντονισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το κόμμα, οι συνδρομές στο κόμμα και το μέλλον των κομματικών ΜΜΕ, της εφημερίδας Αυγή και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία κρίνεται και πιο επίφοβη για την ενότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι το συνέδριο, το οποίο σημαίνει ανάμεσα σε άλλα και τον προγραμματισμό της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία Κεντρική Επιτροπή θα ενοποιηθεί με την Πολιτική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως είναι τουλάχιστον η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Όλα αυτά, ωστόσο, κάθε άλλο παρά σύμφωνους βρίσκουν όλους στο κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ρωτάμε και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας μας καλούν να μην την θεωρούμε και τόσο δεδομένη και πως αυτό, όπως και η διεύρυνση του κόμματος μέσω της εγγραφής νέων μελών, θα αποτελέσει αντικείμενο τριβών.

Η εσωκομματική μειοψηφία φοβάται την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα χάσει την εξουσία που ασκεί σήμερα εξαιτίας της αναρρίχησης νέων στελεχών που προέρχονται κι από τη σοσιαλδημοκρατία, καθώς και πως τα νέα μέλη, ιδίως όσα στοιχηθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα έχουν την ιδεολογική ταύτιση που χαρακτηρίζει παλαιότερα πιο πολιτικοποιημένα μέλη και στελέχη.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας πιθανότατα δεν θα θέσει σήμερα ζήτημα εκλογής προέδρου από τη βάση, το οποίο θεωρείται αιτία πολέμου από αρκετά στελέχη που φοβούνται πως μια τέτοια κίνηση θα μετατρέψει το κόμμα τους σε αρχηγικό και τα όργανά του σε διακοσμητικά στοιχεία.

Ο Σκουρλέτης θα ζητήσει στήριξη

Ο Πάνος Σκουρλέτης, πάντως, αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να παραμείνει στην θέση του γραμματέα, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο.

Αύριο, εξάλλου, θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Loading