INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλό όφελος από το “μάλε βράσε” στο ΚΙΝΑΛ

Στο ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζουν τα συμπεράσματα από τις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες αυξάνουν τη διαφορά που τους χωρίζει από τη ΝΔ, αλλά κυρίως δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη νέα κυβέρνηση και την πίστωση χρόνου που της δίνουν.

propoli

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Όπως κι αν έχει, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την άμεση ανασυγκρότηση του κόμματος, αφού εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό, εκτιμώντας την πολιτική συγκυρία, να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες πολύ νωρίτερα από το 2023 και πριν εξανεμιστούν πλήρως οι προσδοκίες των πολιτών από τη διακυβέρνησή του.

Το σχεδιασμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βοηθά, πάντως, ο αναβρασμός στο ΚΙΝΑΛ που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αλλαγή ηγεσίας η οποία θα είναι πιο φιλική στο σχηματισμό κοινού μετώπου με το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους, θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Κι αυτό γιατί οι υπόγειες αντιπαραθέσεις θα ξεσκεπαστούν πλήρως- ήδη έχουν βγει δημοσίως τα μαχαίρια από την Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Παπανδρέου, τον Παύλο Γερουλάνο και τον Δημήτρη Κρεμαστινό- και η διάσπαση του κεντροαριστερού φορέα προμηνύεται σχεδόν βέβαιη.

Από μία τέτοια εξέλιξη περιμένουν να ωφεληθούν διττώς στο ΣΥΡΙΖΑ:

από τη μία θα αποδυναμωθεί κι άλλο ο κεντροαριστερός ανταγωνιστής τους κι από την άλλη θα μπορέσουν να ενσωματώσουν στο νέο μεγάλο κόμμα που ετοιμάζουν και στελέχη, μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ που αποδεσμευμένοι από την κομματική πειθαρχία θα πάψουν να αλληθωρίζουν προς Κουμουνδούρου και θα την κοιτούν πλέον κατάματα περιμένοντας σινιάλο ένταξής τους στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στέκονται στα όσα δεν είπε ο Μητσοτάκης

Όσον αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στο ΣΥΡΙΖΑ στέκονται περισσότερο σε όσα δεν είπε και, κυρίως, σε σχέση με το σχέδιό του πλήρους ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, την οποία ενδεχομένως να ακολουθήσει και της κύριας.

Έτσι κι αλλιώς την εβδομάδα που μόλις ξεκινά ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες θα επικεντρωθούν στη συνολική απάντηση που θα δώσουν με τη σειρά τους από τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο, εστιάζοντας στο δικό τους κυβερνητικό έργο, αλλά κα στη δική τους αναπτυξιακή πρόταση που δεν αφορά τους λίγους, όπως σημειώνουν με νόημα, αλλά τους πολλούς.

Loading