INTIME

Ρήγματα με Παυλόπουλο-Novartis θέλει ο Τσίπρας

Εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ θα επιχειρήσει να προκαλέσει ή να εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως άφησε άλλωστε να εννοηθεί και στη ΔΕΘ, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το σκάνδαλο Novartis.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σε σχέση με το πρώτο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με βαριά καρδιά επιβεβαίωσε τη στήριξή του στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χολωμένος από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με την επιστροφή ως ανυπόγραφου του Προεδρικού Διατάγματος με τους ορισμούς που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στους συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμα και για πολιτική αχαριστία από την πλευρά του κ. Παυλόπουλου, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε το 2015 μολονότι του είχε ασκηθεί αυστηρή κριτική και στο εσωτερικό του κόμματός του γιατί δεν είχε επιλέξει ένα Αριστερό Πρόεδρο για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως με σφοδρώς πιθανολογούμενη την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει κάποιον άλλον για την Προεδρία της Δημοκρατίας- ακόμα κι αν ψηφιστεί με μόλις τις 158 ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας- είναι προτιμότερο να καταπνίξει την οργή του για τον κ. Παυλόπουλο προκειμένου να αξιοποιήσει τα σημαντικά ερείσματα που εξακολουθεί να διαθέτει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή στο εσωτερικό της ΝΔ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, δηλαδή, πως οι καραμανλικοί θα εναντιωθούν σε πιθανή απόφαση Μητσοτάκη να μην κάνει ο κ. Παυλόπουλος δεύτερη θητεία στην Ηρώδου Αττικού.

Όσον αφορά τη Novartis, ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι θα βγει κερδισμένος είτε ο πρωθυπουργός επιλέξει τη σύσταση εξεταστικής ή προκαταρκτικής επιτροπής σε βάρος του ίδιου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είτε όχι.

Στην πρώτη περίπτωση θα έχει την ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στην αντεπίθεση και να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη πως το σκάνδαλο Novartis αφορά την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων κι όχι κάποια σκευωρία Τσίπρα εναντίον πρώην πρωθυπουργών και υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο «πληγωμένος» Σαμαράς

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, επισημαίνουν το στενό δεσμό που εξακολουθεί να συνδέει τον κ. Παπαγγελόπουλο με τους καραμανλικούς.

Αν, πάλι, ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να μην προχωρήσει σε συγκρότηση επιτροπής θα βρει μπροστά του τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει απειλήσει πως θα πάει την ιστορία μέχρι τέλους κι αισθάνεται πληγωμένος από τη μη επιλογή του για την θέση του Επίτροπου στην Κομισιόν.

Loading