INTIME

“Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ένα κλειστό κόμμα”

Πολλά είναι να γίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία μέχρι το τέλος του μήνα:

αναμένεται η πολιτική διακήρυξη που θα καθορίσει το πλαίσιο του προσυνεδριακού εσωκομματικού και μη διαλόγου, καθώς και η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, στελέχη της οποίας θα συμμετέχουν και στις συνεδριάσεις της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας.

propoli

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εξάλλου, η Κεντρική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο στην Ιταλία για επαφές και με στελέχη της νέας κυβέρνησης στη χώρα στην οποία συμμετέχει και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αντιμετωπίζουν με θυμηδία τα δημοσιεύματα που τους θέλουν να είναι μαλλιά κουβάρια ενόψει της διεύρυνσης.

Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, φατρίες και βαρονίες υπάρχουν στη ΝΔ κι όχι στην αξιωματική αντιπολίτευση όπου οι διαφορετικές απόψεις εκφράζονται με συντροφικότητα κι αμοιβαία κατανόηση.

«Ούτε ο Βούτσης ούτε ο Τσακαλώτος ούτε ο Σκουρλέτης ούτε ο Φίλης είναι δελφίνοι του Τσίπρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, οι οποίες σημειώνουν με νόημα πως κανένας από όλους αυτούς δεν επιθυμεί έναν κλειστό και περιθωριοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας.

«Δεν θέλουμε απλώς να πέσει η ΝΔ εξαιτίας μόνο των λαθών και των ψεμάτων της στον ελληνικό λαό, αλλά και γιατί ο λαός θα έχει μια σοβαρή εναλλακτική λύση την οποία θα αποτελούμε εμείς», συμπληρώνουν.

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται χρόνο προκειμένου ο λόγος τους να ακουστεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους πολίτες, ενώ σε σχέση με την αυτοκριτική για το κυβερνητικό έργο στελέχη συμπληρώνουν στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ πως κάποιοι δεν επέδειξαν αριστερό ήθος.

«Ο Μητσοτάκης υποσχόταν πολιτικές διώξεις»

Από την άλλη, στις κυβιστήσεις Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνουν και την ακύρωση της υπόσχεσης του νυν πρωθυπουργού πως η μόνη εξεταστική που θα συγκροτούσε θα ήταν για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν να κυνηγήσει του πολιτικούς του αντιπάλους πριν τις εκλογές και τώρα παριστάνει τον υπεράνω».

Όσον αφορά τη Novartis, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως έτσι κι αλλιώς χαμένη βγαίνει η κυβερνητική πλειοψηφία από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Loading