INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Οι “μονομάχοι” παίρνουν θέση

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα έχουν ξεκαθαριστεί πολλά, ίσως και τα πάντα, στο ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή που θα πάρει η περιλάλητη οργανωτική του ανασυγκρότηση με στόχο τη διεύρυνση.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο πραγματοποιείται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον οδικό χάρτη μέχρι και το συνέδριο.

Η άτυπη, ωστόσο, εσωκομματική αντιπολίτευση επιθυμεί να γίνει κι αναλυτική συζήτηση για τα αίτια που οδήγησαν στην ήττα (και) των βουλευτικών εκλογών.

Στο κάδρο των ευθυνών μπορεί να μην μπει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η αναμενόμενη αυστηρή κριτική σε στενούς συνεργάτες του θα επιβεβαιώσει το «χτυπάνε το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να περιορίσει μια τέτοιου είδους συζήτηση με το επιχείρημα πως υποθάλπει την εσωστρέφεια και είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενόψει, μάλιστα, της συζήτησης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Ως αντάλλαγμα, ενδεχομένως να δώσει μια αναφορά στα αίτια της ήττας στο πρόγραμμα που καταρτίζει η επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Όπως κι αν έχει, φαίνεται πλέον καθαρά πως σχηματίζονται διακριτά μπλοκ.

Από τη μία οι προεδρικοί και οι πασοκογενείς κι από την άλλη οι «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Επιθετική ομιλία Τσίπρα

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομιλία Τσίπρα την Παρασκευή αναμένεται να μην είναι συναινετική, αλλά επιθετική απέναντι σε αυτούς που αντιδρούν στους σχεδιασμούς του.

Θα αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι οριστικές αποφάσεις για την εκλογή προέδρου από τη βάση ή για την αλλαγή ονομασίας του κόμματος να ληφθούν από το συνέδριο.

Γι’ αυτό κι έχει μεγάλη σημασία πόσοι θα εγγραφούν ως μέλη και πώς θα γίνει αυτό.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές εγγραφές μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, φοβούμενη πως όσο ευκολότερη καταστεί η εγγραφή τόσο πιθανότερο είναι να γίνουν μέλη άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε καν πού βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Άμεση συνέπεια θα είναι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα επιλέξει τους συνέδρους και, βεβαίως, τα νέα όργανα του κόμματος να καταληφθούν από τους «καινούριους».

 

 

 

 

 

Loading