INTIME

Το δίλημμα Τσίπρα σε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για ομογενείς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε σύνθεση θέσεων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με την προϋπόθεση, ωστόσο, να συνδεθεί με την Αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ούτως ώστε, για παράδειγμα, να μην τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οικονομικά κριτήρια, όπως η ύπαρξη ΑΦΜ και φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, δηλαδή οι ψηφοφόροι να είναι οικονομικώς ενεργοί στη χώρα μας.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα θέσει τη νέα της συνθετική άποψη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλημμα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να υιοθετήσουν τις προτάσεις τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25:

«Ευελπιστούμε πως τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση κι όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα».

Πέρα από την ψήφο των απόδημων, που κυριάρχησε, συζητήθηκαν και η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ- με αφορμή την περιοδεία του προέδρου του στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα-, ενώ έγινε και μία μικρή ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική αναστάτωση στη Βόρεια Μακεδονία, με την υποψία παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ, εξαιτίας της μη έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονα με την ΕΕ ακολούθησαν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κι όπως είναι προφανές δεν συζητήθηκε σε αυτή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις:

η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους:

είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία.

Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της Αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

 

 

Loading