INTIME

Τα πρόσωπα πίσω από το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Τους πέντε άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς πάντως να γίνουν ιδεολογικές ή άλλου είδους εξειδικεύσεις.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Το πρόγραμμα, βούληση για το οποίο είναι να είναι προοδευτικό, συνεκτικό και να αξιοποιεί την εμπειρία κι άλλων προοδευτικών διακυβερνήσεων στην Ευρώπη, αναμένεται να έχει παρουσιαστεί σε ένα τρίμηνο από σήμερα ούτως ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει διάλογος μέχρι το συνέδριο, το οποίο εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Έτσι κι αλλιώς, η 15μελής Επιτροπή Προγράμματος- αναμένεται να διευρυνθεί και με προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Λούκα Κατσέλη- υπό τον κ. Σταθάκη θα συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αυτές διεξαχθούν, προκειμένου να είναι επικαιροποιημένο και πιο εξειδικευμένο, αναλόγως και των αναγκών των περιστάσεων.

Την ίδια ώρα, το διεθνές συνέδριο αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων- η προσπάθεια γίνεται αυτή να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωσοσιαλιστών και των Πράσινων.

Σε αυτό θα συμμετέχουν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί κι ακτιβιστές.

Η Πολιτική Γραμματεία ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Σταθάκη, η οποία έγινε ομοφώνως δεκτή.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε πως δεδομένου του ευρωπαϊκού διαλόγου που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η κυβερνητική εμπειρία της Αριστεράς στην Ελλάδα όσο και η πολιτική συγκυρία, όπως για παράδειγμα τα πισωγυρίσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εργασιακά, αλλά και να έχει κομβικό ρόλο η οικολογία.

Ο πανευρωπαϊκός διάλογος θα εμπλουτιστεί κι από το πρόγραμμα που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραλλήλως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών στις περιοδείες του ανά τη χώρα λόγω και των κινήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που τους ανησυχούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε μεγαλύτερη κινητοποίηση και των υπόλοιπων στελεχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εγγραφές μελών μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν ξεπεράσει τις 11.000.

Η 15μελής Επιτροπή Προγράμματος υπό τον κ. Σταθάκη αποτελείται από τους Αριστείδη Μπαλτά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ιωάννα Κοντούλη, Αντώνη Λιάκο, Σωτήρη Βαλντέν, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Χουλιαράκη, Δημήτρη Παπαδημούλη, Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον πρώην γραμματέα ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή.

Κι άλλες προσωπικότητες

Το έργο της Επιτροπής θα συνδράμουν και προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, όπως η Λούκα Κατσέλη, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο Νίκος Μουζέλης, αλλά κι ο Γιάννης Δραγασάκης ως σύνδεσμός με το ΣΥΡΙΖΑ.

Θα συναποτελούν μια επιτροπή διαλόγου εμπειρογνωμόνων, η οποία θα στελεχωθεί και με άλλες προσωπικότητες.

Στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα οριστικοποιηθεί η σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ώστε αυτή να συνεδριάσει το διήμερο 9- 10 Νοεμβρίου.

 

 

 

Loading