Τα δύο σενάρια πρόωρων εκλογών!

Τα δύο σενάρια πρόωρων εκλογών λόγω αναλογικής!

Μπορεί να είχαμε βουλευτικές εκλογές πριν μόλις τέσσερις μήνες περίπου, αλλά η εκλογολογία καλά κρατεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τα σενάρια, πάντως, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν εκκινούν από την Κουμουνδούρου, αλλά από το Μαξίμου και σχετίζονται με την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να “κάψει” την απλή αναλογική.

Γι’ αυτό και στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόμα και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί πριν την παρέλευση 14μηνου από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση- δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα- προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός και να σχηματίσει κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα το οποίο θα έχει επιλέξει ο ίδιος.

Όλα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο, όπως και είναι το πιθανότερο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, μελετούν και το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να διαλύσει τη Βουλή το καλοκαίρι του 2021, στο μέσο δηλαδή της θητείας του, προκειμένου να επιτύχει το “2+4”, τη μιάμιση δηλαδή θητεία.

Αν, όμως, επιλέξει το 14μηνο, αναρωτιούνται βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποιο επιχείρημα θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, θυμίζοντας πως όταν το είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας τον Αύγουστο του 2015 είχε χάσει το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Σήμερα αποφασίζεται το πρόγραμμα περιοδειών

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι αν έχει, επισημαίνουν πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να είναι το κόμμα έτοιμο, να έχει ολοκληρωθεί η οργανωτική του ανασυγκρότηση, να έχει διευρυνθεί και να αποτελεί, συνεπώς, φόβητρο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές σε αυτήν την περίπτωση να πάει σε πρόωρες εκλογές και να ριψοκινδυνεύσει την επανεκλογή του.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των περιοδειών Τσίπρα ανά τη χώρα, σήμερα Τετάρτη αναμένεται να γίνει σχετική σύσκεψη ώστε να καθοριστούν οι σταθμοί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον επόμενο ένα με ενάμισι μήνα, με την αίρεση φυσικά απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων που θα καθιστούν απαραίτητη την παρουσία του στην Αθήνα.

Loading