INTIME

Novartis: Το παρασκήνιο της 15λεπτης συνεδρίασης

Σε κλίμα ολιγόλεπτης έντασης- δεν κράτησε, άλλωστε, και πολλή ώρα η διαδικασία, περίπου 15 λεπτά- συνεδρίασε η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τη σκευωρία Παπαγγελόπουλου- Novartis την Πέμπτη.

propoli

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Σπύρος Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, με τον πρόεδρο της επιτροπής Γιάννη Μπούγα να υποστηρίζει πως η συζήτηση αυτού του αιτήματος θα έπρεπε να γίνει από τη νόμιμη σύνθεση της επιτροπής, χωρίς δηλαδή την παρουσία του πρώην αναπληρωτή Υγείας και του πρώην υπουργού Επικρατείας.

Η άρνηση να συνηγορήσουν σε κάτι τέτοιο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε το προεδρείο στην απόφαση αναβολής της συνεδρίασης- άγνωστο ακόμα για πότε- και με τον βασικό μάρτυρα Κωνσταντίνο Φρουζή να μην καταθέτει για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Αν πιστέψουμε όσα λένε οι βουλευτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τότε η επιτροπή οδηγείται σε αδιέξοδο, αφού καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Θα είμαστε εδώ και την επόμενη φορά“, διαμήνυσε βγαίνοντας από την αίθουσα 223 της συνεδρίασης ο κ. Πολάκης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως είχε δύο φακέλους έτοιμους για ερωτήσεις στον κ. Φρουζή, οι οποίοι πάνε χαμένοι.

Πάνω στον πρώην Mr Novartis, άλλωστε, παίζεται παιχνίδι από τη στιγμή που τόσο η ΝΔ όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως ο πολιτικός τους αντίπαλος δεν θέλει να καταθέσει ο κ. Φρουζής.

Μέλος της επιτροπής ανήκων στην κυβερνητική πλειοψηφία σημείωσε, μάλιστα, στο Politik πως ο πρώην γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας έχει αθωωθεί από τέσσερα διαφορετικά δικαστήρια κι επιθυμεί πολύ να καταθέσει για να αναφέρει και τις αθωώσεις του, αλλά και για να απαντήσει με ειλικρίνεια στα ερωτήματα των βουλευτών.

Η ίδια πηγή, εξάλλου, μας έλεγε πως οι τιμές των φαρμάκων της Novartis αυξήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ κι αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κ. Πολάκη ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ως υπουργός Υγείας καθόριζε τις φαρμακευτικές τιμές.

Και στη ΝΔ, πάντως, αναγνωρίζουν ότι προκύπτουν νομικά κωλύματα και για τους τρεις βουλευτές της την εξαίρεση των οποίων ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας- Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Κώστας Κυρανάκης-.

23-24 Νοεμβρίου η Κοινή Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση της σύνθεσης της Κοινής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα από συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με την πρώτη της συνεδρίαση να προγραμματίζεται μάλλον για το Σαββατοκύριακο 23- 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν έχουν σχεδόν κλείσει.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Έφη Αχτσιόγλου κ.ά. θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπαίνει στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δίνει έμφαση στο ότι η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται να εντάξει την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών την οποία είχε εντάξει η προηγούμενη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα αποκλείει ρητώς την αποσβεστική προθεσμία για αδικήματα που γίνονται επ’ ευκαιρία των καθηκόντων τους, όπως είναι η δωροδοκία.

 

 

Loading