INTIME

Πάει για βέτο ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο αποδήμων

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καθοριστεί η τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα υπό Αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος τα οποία θα ψηφιστούν τη Δευτέρα.
Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με τα σημερινά, πάντως, δεδομένα θεωρείται προβληματική η υπερψήφιση από την αξιωματική αντιπολίτευση τόσο του άρθρου 54 του Συντάγματος για την ψήφο των αποδήμων όσο και του σχετικού νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή την Τρίτη.

propoli

«Δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για μια σειρά ζητημάτων όπως, για παράδειγμα, ότι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των ομογενών δεν καθίσταται υποχρεωτικό, αλλά δυνητικό.

Θα μπορεί, για παράδειγμα, να αντιπροσωπεύει τους Έλληνες των ΗΠΑ κάποιος από την Πάτρα», σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου, οι οποίοι παραπέμπουν στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Νίκαια όπου επανάφερε στην ουσία την αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δικαίωμα ψήφου σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή αποφάσισε τη σύγκληση της πρώτης συνεδρίασης της νεόδμητης Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 30 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με κάποιες κομματικές πηγές απαλείφθηκε το «Οργανωτική» από τον τίτλο για λόγους σύντμησης, αν κι άλλες το αποδίδουν στην επιθυμία της Προοδευτικής Συμμαχίας αυτό το όργανο να αποτελεί τον πρόδρομο της Κεντρικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί μετά από το συνέδριο, το οποίο τώρα κι επισήμως προσδιορίζεται για μετά από το Πάσχα.

Τα ονόματα που θα συγκροτούν την ΚΕΑ θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Τετάρτη, ενδεχομένως σε συνέντευξη Τύπου, και θα είναι περίπου 500.

Ανάμεσά τους, πέρα από το σύνολο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρίσκονται πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές- “προκειμένου να αξιοποιηθούν άτομα με εμπειρία“, οι περίπου 70 συντονιστές των νομαρχιακών οργανώσεων, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που θα σηματοδοτούν τη «διεύρυνση της διεύρυνσης», καθώς και οι προτάσεις της Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν, πάντως, πρωτογενές υπερπλεόνασμα στην ΚΕΑ», όπως μας αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Κουμουνδούρου.

Από την ΚΕΑ θα προκύψει κι ένα ολιγομελέστερο- για «εύλογο αριθμό» κάνουν λόγο κομματικοί κύκλοι- σχήμα που θα λειτουργεί ως άτυπη Πολιτική Γραμματεία- πολιτικό κέντρο.

Στην Πολιτική Γραμματεία, εξάλλου, αποφασίστηκε η συνέχιση των περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των υπόλοιπων στελεχών στην περιφέρεια για την εγγραφή νέων μελών, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 15.000 μέχρι σήμερα.

Μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα προχωρήσει σε απολογισμό της πολιτικής περιόδου από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και συνεκλήθη για τελευταία φορά, μέχρι και τότε, παραλλήλως βεβαίως με την αξιολόγηση της οργανωτικής ανασυγκρότησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το διεθνές συνέδριο αποτίμησης των κυβερνητικών πεπραγμένων της πρώτης φοράς Αριστεράς θα πραγματοποιηθεί, το πιθανότερο, περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, η Ρένα Δούρου ανάλαβε τον τομέα της Κλιματικής Αλλαγής με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Στο Παρίσι την Τρίτη ο Τσίπρας

Την επόμενη Τρίτη, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα πραγματοποιήσει κύκλο συναντήσεων με πολιτικές, οικονομικές κι ακτιβιστικές προσωπικότητες, ενώ θα μιλήσει και σε πολιτική εκδήλωση την Τετάρτη.

Όπως μας ενημερώνουν, πάντως, συνεργάτες του οι συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεσαίας κλίμακας, δεν θα συναντήσει δηλαδή, για παράδειγμα, τον Εμανουέλ Μακρόν.

Με δεδομένες, επίσης, τις δυσκολίες με την Αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν, που τον έχει αποκηρύξει ουσιαστικώς, και τους Σοσιαλιστές που βρίσκονται σε βαθιά κρίση.

Loading