Πώς στριμώχνει ΚΙΝΑΛ και 53+ ο Τσίπρας

Με εισαγωγική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά αύριο Σάββατο στις 12.00 στο ΣΕΦ η συνεδρίαση της αποτελούμενης από 695 στελέχη Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η σύνθεση της οποίας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Όπως κι αν έχει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, προχωρά στο σχεδιασμό της διεύρυνσης που είχε κατά νου από την επομένη των εκλογών, στριμώχνοντας τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και την εσωκομματική του αντιπολίτευση.

Για την ακρίβεια, αυτή η διεύρυνση έχει χαρακτηριστικά μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να φτάσει έως και την αλλαγή της ονομασίας του.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ για την αξιοποίηση πρώην βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ- με προεξάρχουσα περίπτωση την διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός, Ρεγγίνα Βάρτζελη,- μαρτυρούν την επιτυχία του νέου ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προκαλέσει πανικό στη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την άλλη, αρκετοί στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιούνται για το κατά πόσο η συστράτευση δεύτερης διαλογής στελεχών από το παπανδρεϊκό- πατέρα και υιού- ΠΑΣΟΚ μπορεί να στείλει το κατάλληλο μήνυμα ανανέωσης του προοδευτικού κέντρου, ιδίως στη νεολαία.

Οι 53+, μάλιστα, μιλούν ήδη για δικαίωση του φόβου τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε κόμμα- σούπερ μάρκετ.

Σημαντική είναι, πάντως, και η εκπροσώπηση συνδικαλιστών στην ΚΕΑ, η οποία κατά 40% αποτελείται από στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η παρουσία, για παράδειγμα, του προέδρου της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, Χρήστου Γιαμπουράνη, ή του προέδρου των Εργαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ, Γιώργου Αλεξανδράκη, αντανακλά το εγχείρημα διείσδυσης στο συνδικαλιστικό χώρο που ακόμα και σήμερα μοιάζει με άβατο για το ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η παρουσία ανθρώπων από τη Νεολαία- χαρακτηριστική περίπτωση ο επίσης παπανδρεϊκών καταβολών Νίκος Μαδεμλής, πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ-, τον Πολιτισμό, την Οικολογία και το Φεμινιστικό κίνημα.

Τις επόμενες ημέρες το Πολιτικό Κέντρο

Από την ΚΕΑ θα προκύψει ένα ολιγομελέστερο Πολιτικό Κέντρο που θα έχει πιο επιτελικές αρμοδιότητες, αλλά το οποίο δεν πρόκειται να εκλεγεί αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η σύνθεσή του θα συναποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Loading