INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητείται λύση με τους «αντάρτες» βουλευτές

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, μετά από πολύ καιρό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Πέρα από την πολιτική συζήτηση γύρω από την εθνική και κομματική επικαιρότητα, θα είναι και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επιλυθεί και το θέμα που έχει προκύψει με τους επιστημονικούς συνεργάτες που αρκετοί βουλευτές, ιδίως αυτοί που προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους, αρνούνται να «παραχωρήσουν» για τις ανάγκες της Κ.Ο. και της Κουμουνδούρου.

Αναμένεται να δοθεί λύση και στην άρνηση βουλευτών να παραχωρούν το ένα τρίτο του μισθού τους στο κόμμα.

Στην ίδια συνεδρίαση, επίσης, θα καθοριστεί η τελική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ακόμα και ψήφος ανοχής

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία ανάμεσα σε άλλα αφαιρεί από το πρώτο κόμμα το μπόνους των 50 εδρών, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει την κουβέντα στη σημερινή συνεδρίαση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα, πλην της ΝΔ, κοινοβουλευτικά κόμματα, ακόμα κι αν έρθει δεύτερος.

Η στρατηγική του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα επί του θέματος θα κινείται γύρω από το επιχείρημα πως δεν θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές γιατί θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες.

Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, εξάλλου, για να αποδείξει ότι είναι υπέρ των συνεργασιών, της συναίνεσης ακόμα και με πολιτικούς του αντιπάλους, όπως το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25, στους οποίους δεν έχει χαρίσει κάστανα, αλλά και να αποτινάξει μια και καλή από πάνω του τη «ρετσινιά» της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και να εμφανιστεί ως ο αδιαμφισβήτητος κεντρικός πόλος του προοδευτικού μετώπου.

Με βάση την απλή αναλογική, εξάλλου, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της ψήφου ανοχής, του σχηματισμού δηλαδή κυβέρνησης με σχετική πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν, για παράδειγμα, το ΚΚΕ, που θεωρείται απίθανο να συμπράξει σε κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ ή με οποιονδήποτε άλλον, επιλέξει να μην λάβει μέρος στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Loading