INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Πού βασίζουν τις ελπίδες τους για «come back»

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ισχυρίζεται προς τα έξω πως το 31,5% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου δεν είναι μπετοναρισμένο, ωστόσο οι ποιοτικοί δείκτες των μετρήσεων που έχουν στη διάθεσή τους στην Κουμουνδούρου δίνουν μια άλλη εικόνα.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Φαίνεται, δηλαδή, πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος είναι διατεθειμένοι να το ξαναψηφίσουν, όχι όμως άνευ όρων.

Σε αυτούς τους όρους συμπεριλαμβάνονται η αξιοποίηση της κυβερνητικής εμπειρίας με μία νέα ατζέντα όμως, νέα πρόσωπα κι από άλλους κομματικούς χώρους και, το σημαντικότερο, διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους είναι διατεθειμένοι να ασπαστούν τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως πλειοψηφούν εκείνοι που επιζητούν έναν πιο δυναμικό πολιτικό λόγο από την αξιωματική αντιπολίτευση και πιο αριστερές ριζοσπαστικές θέσεις σε σχέση με τους μετριοπαθέστερους.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, παραδέχονται ότι έχουν χάσει το πολιτικό κέντρο από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να το ξανακερδίσουν.

Από την άλλη, τους γεννά αισιοδοξία η πιο ισορροπημένη ηλιακή κατανομή των ψηφοφόρων τους σε σύγκριση με το 2015, καθώς και η σαφής δυναμική τους στις νέες ηλικίες, στις γυναίκες και στους πιο μορφωμένους.

Είναι, εξάλλου, κι επιστημονικώς διαπιστωμένο πλέον ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει στο παρελθόν κι από την κάλπη του ΠΑΣΟΚ.

Πρόγραμμα κι αντιπολιτευτικός λόγος

Όπως κι αν έχει, στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνονται ότι τα διλήμματα «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» και «παλιό- νέο» είναι πλέον ξεπερασμένα, αφού διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία, κι απαιτείται ένα νέο αφήγημα.

Γι’ αυτό και προέχει η όσο το δυνατό γρηγορότερη ολοκλήρωση του νέου προγράμματος, που έχει αναλάβει η επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη, σε συνδυασμό με σαφή πατήματα στον αντιπολιτευτικό λόγο ο οποίος οφείλει να εστιάσει σε ζητήματα καθημερινότητας.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να καταστεί αντικείμενο συζήτησης και στο διεθνές συνέδριο στα τέλη του ίδιου μήνα που θα έχει και χαρακτήρα ανάλυσης των κυβερνητικών πεπραγμένων της πρώτης φοράς Αριστεράς.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι κι αλλιώς, δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν την τακτική του ώριμου φρούτου απέναντι στην κυβέρνηση, αν κι αναγνωρίζουν ότι διάγει ακόμα το μήνα του μέλιτος και είναι νωρίς για εκλογικά συμπεράσματα, ακόμα κι αν στηθούν κάλπες μέσα στο 2020.

Loading