INTIME

Σκληρή κόντρα Θεοδωρικάκου-Χαρίτση για ΦιλόΔημο

Κατά την σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για την αιφνιδιαστική κατάργηση του προγράμματος “ΦιλόΔημος” από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δεν έδωσε ούτε μία τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τουναντίον έδωσε δείγματα τεχνοκρατικής άγνοιας, πολιτικής ύβρεως και αόριστες διαβεβαιώσεις επιβεβαιώνοντας, για μία ακόμη φορά, την δρομολογημένη πλέον επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για επιστροφής στο παλαιοκομματικό, πελατειακό κράτος.

propoli

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «ο χώρος της αυτοδιοίκησης υπέστη τις συνέπειες της κρίσης, ειδικά στο θέμα της χρηματοδότησης. Αν συνυπολογιστεί ότι η κυβέρνηση το 2014 δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την εκπόνηση ενός προγράμματος ειδικά για την αυτοδιοίκηση, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Με δεδομένα τα παραπάνω δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αυτοδιοίκησης, το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”. Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η ευελιξία, η αντικειμενικότητα ως προς τα κριτήρια και το γεγονός ότι δεν επιβάρυνε τους δήμους ούτε με ένα ευρώ. Για όλους αυτούς τους λόγους ο “Φιλόδημος” αγκαλιάστηκε από το σύνολο των δήμων της χώρας .

Και ενώ έχουμε ένα τέτοιο πετυχημένο πρόγραμμα και ενώ διαφαινόταν πως θα συνεχίζατε το ΦιλόΔημο για να διευκολυνθούν όλοι οι Δήμοι στην υλοποίηση πολύ σημαντικών για τις τοπικές κοινωνίες έργων, ανακοινώσατε ξαφνικά, κατά τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, την κατάργησή του. Πράξη που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Σας προκαλώ να δείτε το βίντεο από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης!» Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Αλ. Χαρίτσης έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον υπουργό Εσωτερικών:

-Ποια είναι η τύχη των ενταγμένων ή προς ένταξη έργων στο Φιλόδημο;

-Από πού θα προκύψει η χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα που ανακοινώσατε;

«Κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης»

Στην, σε προκλητικό ύφος, τοποθέτηση του κ. Θεοδωρικάκου: «Απορώ που βρήκατε το κουράγιο να κάνετε αυτή την ερώτηση» και στο ευχολόγιό του περί της απόλυτης προτεραιότητας την οποία χαίρει η ΤΑ από την κυβέρνηση, καθώς και στους αστήρικτους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε «προεκλογικές υποσχέσεις με ακάλυπτες επιταγές» σε συνδυασμό με την άγνοιά του ως προς το πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” ο κ. Χαρίτσης έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Επειδή εκλαμβάνετε την ευγένεια ως αδυναμία θα σας απαντήσω ότι βρήκα το κουράγιο να κάνω την ερώτηση διότι δαπανήσαμε πολύ χρόνο, πολλούς μήνες μαζί με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να το εκπονήσουμε! Καταφεύγετε σε ύβρεις και έχετε πολιτικό θράσος αλλά παράλληλα και τεχνοκρατική άγνοια. Η ΕΤΕπ ξεκίνησε τη χρηματοδότηση των έργων με ένα συντηρητικό ποσό -ως εκκίνηση και όχι ως ταβάνι- τα 134 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2017, δεν ανακοινώθηκε προεκλογικά. Έχουμε 1,3 δις εντάξεις έργων, 170 έργα με ύψος 450 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη δημοπρατηθεί.
Τα περί έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης είναι απολύτως ψευδή. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που τα έργα εκτελούνταν μέσα στο 2019 (κάτι που προφανώς δεν ισχύει καθώς τα έργα υλοποιούνται σε βάθος 2-3 χρόνων), οι πόροι από το ΠΔΕ επαρκούν και με το παραπάνω για να καλύψουν το σύνολο των δημοπρατημένων έργων. Το επιβεβαιώνει άλλωστε το ίδιο το δικό σας ΥΠΟΙΚ που μιλάει για υποεκτέλεση του ΠΔΕ το 2019 κατά 600 εκ. Επιπλέον, τα διαθέσιμα του ΤΠ&Δ είναι μεγαλύτερα από τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων. Μας ακούνε και οι Δήμαρχοι. Κανένα λοιπόν πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υπάρχει με το Φιλόδημο, θέλετε απλώς να επιστρέψετε σε παλαιοκομματικές λογικές και να περνάνε οι Δήμαρχοι από το γραφείο σας για να γίνουν τα έργα που θέλουν. Δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας που να έχει διαμαρτυρηθεί για αδιαφάνεια. Θέλετε να επιστρέψουμε σε λογικές προηγούμενων δεκαετιών τις οποίες εμείς αφήσαμε πίσω».

Γ.Σ.

Loading