EUROKINISSI

Ο Τσίπρας θέλει να «κάψει» τις εκλογές για Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο, ενδεχομένως και νωρίτερα αν του το επιτρέψει ο κορονοΐός.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Γι’ αυτό κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, με αφορμή τη χθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, να σηκώσει το γάντι και να «υποκλέψει» την εκλογική ατζέντα από τον πρωθυπουργό, βάζοντας μια διάσταση η οποία είναι λογικό να ανησυχεί το Μαξίμου.

Αυτή σχετίζεται με το προσκλητήριο στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις- κυρίως στο ΚΙΝΑΛ και στο ΜέΡΑ 25- για τη συγγραφή μιας προεκλογικής προγραμματικής διακήρυξης που θα απαντά στα ερωτήματα στα οποία δεν μπορεί να απαντήσει η «νεοφιλελεύθερη κι ακροδεξιά» κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως κι αν έχει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε δεύτερες σκέψεις, προτάσσοντάς του το «μπαμπούλα» του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, εξέλιξη που αυτομάτως ακυρώνει το σχεδιασμό Μαξίμου για διπλές εκλογές, ενώ θέτει και το ΚΙΝΑΛ προ των ευθυνών του ως προς την επιλογή κυβερνητικού εταίρου.

Ευρωπαϊκή πίεση προς ΚΙΝΑΛ

Ως μοχλός πίεσης προς τη Χαριλάου Τρικούπη θα λειτουργήσουν, εξάλλου, ακόμα πιο έντονα το προσεχές χρονικό διάστημα μεγάλα κεντροαριστερά κόμματα, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό της Γερμανίας και το Δημοκρατικό της Ιταλίας, με τις ηγεσίες των οποίων συνομίλησε χθες διόλου τυχαίως ως χρονική συγκυρία ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα επιμείνει σε εκλογές αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει πλεύση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, αναγνωρίζει όχι μόνο την αβεβαιότητα σε όλα τα πεδία που δημιουργεί ο κορονοΐός, αλλά και τη μεγάλη δημοσκοπική αποδοχή που απολαμβάνει αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση.

Loading