Αδαμίδης: Η ΓΕΝΟΠ λέει οχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

Στην εκπομπή του Flash 99,4 «Απλά Επικίνδυνοι», φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ , Γιώργος Αδαμίδης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Αδαμίδης στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα διάσωσης που εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η «κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα προσπαθεί να σπιλώσει συνειδήσεις».

Αναλυτικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ τόνισε:

Για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ που φέρνει η κυβέρνηση προς διαβούλευση και για το αν το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας των νεοπροσληφθέντων είναι το μόνο ζήτημα που έχει «αγκάθια»:

propoli

«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια σπίλωση συνειδήσεων από το υπουργείο, διότι προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να δημιουργήσει έναν κοινωνικό αυτοματισμό και κυρίως να στοχοποιήσει εργαζομένους τονίζοντας ότι δεν θα είναι μόνιμοι. Λες και οι παλιοί είναι μόνιμοι. Αυτό δυστυχώς κατάλαβε όλη η κοινωνία και αυτό είναι ντροπή για τον υπουργό, είναι ντροπή για την κυβέρνηση.

Να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα. Είναι θεμιτό, στο πλαίσιο της επιχείρησης που έχει ανταγωνισμό, να μην υπάρχει αυτός ο σφιχτός εναγκαλισμός με τον δημόσιο τομέα σε ότι έχει να κάνει με προμήθειες, με προσλήψεις και διάφορα άλλα πράγματα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέψει την κοινωνία ενάντια στους εργαζομένους της ΔΕΗ, θεωρώντας ότι αυτοί είναι μόνιμοι υπάλληλοι, είναι ντροπή για τον υπουργό.

Να γνωρίζετε ότι θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για κατασυκοφάντηση όλων αυτών των συνειδήσεων, διότι πολύ απλά η μονιμότητα στη ΔΕΗ έχει σταματήσει το 2012 που και αυτόν τον νόμο της τότε κυβέρνησης του μνημονίου του κ. Παπαδήμου και ο κ. Χατζηδάκης τον είχε ψηφίσει.  Αν μη τι άλλο αυτό είναι ανέντιμο απέναντι σε εργαζόμενους που έχουν δώσει τη ζωή τους για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα».

Για το αν είναι φορτισμένος από την στιγμή που πρόσφατα στη Χαλκιδική οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση της περιοχής μετά τη θεομηνία:

«Το υποκριτικό είναι ότι εκείνες τις ημέρες ο κ. Χατζηδάκης έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζομένους αυτούς. Και τώρα τι θέλει να κάνει; Θέλει να σπιλώσει όλους εμάς λέγοντας ότι δεν θέλουμε να αλλάξει ένας νόμος που ισχύει από το 2012 για να την ξεπουλήσει στα ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι περί αυτού πρόκειται».

Για τα «προνόμια» της εθελούσιας εξόδου και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν: «Οι εργαζόμενοι στον όμιλο της ΔΕΗ, μετά από μεγάλους αγώνες, κατάφεραν να κερδίσουν την αποζημίωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης όπως δίνουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις του κόσμου. Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει, τριάντα και σαράντα χρόνια σε μια επιχείρηση ακόμη και ιδιωτική, ο νομοθέτης προβλέπει ότι πρέπει να παίρνει ένα 40% της αποζημιώσεως του. Αυτό καταφέραμε να το κερδίσουμε μόλις πριν από ένα χρόνο. Επιτέλους και η ΔΕΗ όταν απολύει δίνει αποζημίωση. Δυστυχώς μόνο 15.000 ευρώ.

Αυτή την ώρα λοιπόν όταν μιλάμε για προγράμματα εθελουσίας, η ΔΕΗ θα έπρεπε λογικά να συγκριθεί με πρόγραμμα εθελουσίας τύπου ΟΤΕ ή τραπεζών που έχουν μόνιμη διαδικασία εθελουσίας και παίρνουν 150.000 και 160.000 ευρώ. Ο υπάλληλος της ΔΕΗ παίρνει 15.000 ευρώ και το λένε εθελούσια. Την αποζημίωσή του παίρνει. Και αυτό είναι κάτι επίσης προς την κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος.

Θέλετε να μιλήσουμε για το Μάτι, για την Εύβοια, για τις περιπτώσεις που έχουν μείνει τρεις και ο κούκος απέναντι σε όλες αυτές τις θεομηνίες, όπου ο υπάλληλος δεν αμείβεται για την έξτρα υπερωριακή απασχόληση που κάνει, γιατί βρίσκεται σε ένα καθεστώς που του απαγορεύει η κυβέρνηση να πληρώνεται υπερωρίες πάνω από κάποιο όριο;

Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι το εξής: Θέλουνε στελέχη διευθυντών, βοηθών διευθυντών και γενικών διευθυντών να τους πληρώνουν με όσα λεφτά αποφασίσει μια επιτροπή της ΔΕΗ, δηλαδή Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει και οι εργαζόμενοι και οι τεχνίτες που θα ανεβαίνουν στις κολώνες θα είναι με ατομικές συμβάσεις.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Χατζηδάκη, η συλλογική σύμβαση σημαίνει μονιμότητα».

Ακούστε  ολόκληρη της συνέντευξη του Γιώργου Αδαμίδη στον Flash 99,4:

Loading