Αφροδίτη Λατινοπούλου στην politic.gr: «Στα πανεπιστήμια η βία έχει ένα χρώμα και αυτό είναι το κόκκινο της άκρας αριστεράς»

Το να μην έχεις το θάρρος της γνώμης σου είναι σαν να μην έχεις γνώμη. Το μόνο που δε μπορεί να προσάψει κάποιος στην Αφροδίτη Λατινοπούλου είναι ότι δεν έχει το θάρρος να εκφραστεί με ελευθερία και παρρησία. H πολιτεύτρια της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, της οποίας οι αναρτήσεις τις περισσότερες φορές αποτελούν αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των χρηστών των σόσιαλ μίντια, σχολιάζει τα πρόσφατα γεγονότα στη Σταυρούπολη, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο να λαμβάνουν χώρα πορείες με πολιτικό πρόσημο έξω από σχολεία.

-Τα πρόσφατα γεγονότα της Σταυρούπολης έχουν για πολλούς δύο ερμηνείες. Από τη μία, είναι αυτοί που διαπιστώνουν ότι με το φασισμό ως κοινωνικό φαινόμενο δεν έχουμε τελειώσει και από την άλλη, αυτοί που πιστεύουν ότι επιβεβαιώνεται η θεωρία των δύο άκρων. Τελικά άλλο το ρόπαλο και άλλη η μολότοφ;

propoli

Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Σαφώς και ισχύει η θεωρία των δύο άκρων. Ο φασισμός είτε κόκκινος, είτε μαύρος είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Δεν είναι κάτι διαφορετικό αν ασκεί βία ένας ακροαριστερός ή ένας ακροδεξιός. Είναι το ίδιο και το αυτό. Όσο για τα πανεπιστήμια είναι γεγονός πως η βία έχει ένα χρώμα και αυτό είναι το κόκκινο της άκρας αριστεράς όπως είδαμε και πολύ πρόσφατα με τον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή επειδή είναι υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στη δε Σταυρόπουλη όλοι σταθήκανε στο γεγονός του ναζιστικού χαιρετισμού δύο μαθητών -καταδικαστέο αδιαμφισβήτητα- αλλά ουδείς στις προκλητικές πορείες των αριστερών έξω από ένα σχολείο. Για μένα και αυτό είναι αδιανόητο. Πώς το επιτρέπουμε ειλικρινά απορώ. Πορείες έξω από λύκεια. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

-Δηλώσατε ότι διαφωνείτε με τη διαγραφή Μπογδάνου. Ωστόσο η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος ορίζει ότι τα μέλη της ΝΔ πρέπει να αποφεύγουν τις διχαστικές τοποθετήσεις που αναφέρονται στο παρελθόν και μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, τη στιγμή που υπάρχει εθνική απειλή. Μια τέτοια άποψη δε σας απομακρύνει από την παράταξη της ΝΔ;

Θα απαντήσω χωρίς περιστροφές. Όχι δεν πιστεύω πως με απομακρύνει από τη Ν.Δ. Δόξα τω Θεώ η Ν.Δ. είναι ένα βαθιά φιλελεύθερο κόμμα και φιλοξενεί διαφορετικές απόψεις. Όσο για τον κ. Μπογδάνο πιστεύω πως έκανε τη δήλωση γιατί ήξερε πως το ΚΚΕ (όπως και όλα τα αριστερά κόμματα στη βουλή) θα καταψήφιζε μία εξαιρετικής σημασίας αμυντική συμφωνία για την πατρίδα μας. Τον κ. Δένδια δεν θα τον σχολιάσω καθόλου. Όμως αν ήμουν στη θέση του θα έκανα ”επίθεση” στις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Παφίλη πως είμαστε απόγονοι ταγματασφαλιτών και όχι στον ομογάλακτο βουλευτή μου.

-Η ιστορία απέδειξε ότι ο διχασμός πάει πίσω την κοινωνία μας. Μετά τον εμφύλιο ήρθε η Χούντα γιατί οι πολιτικοί δε μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιαστάσεων. Το μοντέλο δεξιά – αριστερά δεν είναι πλέον ξεπερασμένο;

Δυστυχώς ο Ελληνικός λαός ελάχιστες στιγμές ήταν ενωμένος διαχρονικά. Όσο για τη μεταπολίτευση σίγουρα κινήθηκε κατώτερα από τις προσδοκίες που είχαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Το δε μοντέλο αριστερά δεξιά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Στην ουσία το δίλημμα είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Πρόοδος είναι η δεξιά. Οπισθοδρόμηση είναι αυτοί που δεν θέλουν την αξιολόγηση, που δεν θέλουν τις επενδύσεις αυτοί που λένε όχι σε όλα. Αυτά δηλαδή που πρεσβεύει η αριστερά.

-Έχετε κάνει μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με την αναβάθμιση της παιδείας μας, ότι πρέπει  να καταργηθούν οι φοιτητικές κομματικές παρατάξεις όπως και η διανομή κομματικού προπαγανδιστικού υλικού στα πανεπιστήμια. Μήπως δεν πρέπει να τις καταργήσουμε αλλά να τις κάνουμε να λειτουργούν για το σκοπό που έχουν συσταθεί π.χ Να ανοίγουν τον πολιτικό διάλογο εντός των πανεπιστημίων και να διαμορφώνουν συνειδήσεις.

Όχι. Πρώτα τις καταργούμε και μετά, αν υπάρχει η ανάγκη, χτίζουμε κάτι από την αρχή. Σε σάπια θεμέλια δεν προσθέτεις νέους ορόφους με όνειρο να είναι ανθεκτικοί. Δεν γίνεται. Ναι είμαι κάθετη σε αυτό όπως και στην απαγόρευση κάθε είδους προπαγανδιστικού υλικού στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Τα παιδιά και η νεολαία μας πάνε για να μορφωθούν, όχι για πολιτική κατήχηση.

-Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του politic.gr η πλειοψηφία (43,8%) υποστηρίζει πως οι παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη φέτος πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό πολιτών (40,2%) θεωρεί ότι οι παρελάσεις δεν πρέπει να γίνουν καθόλου. Κατά την άποψή σας τι πρέπει να γίνει φέτος;

Οι παρελάσεις -πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις- πρέπει να γίνουν. Η χώρα πρέπει να γυρίσει σιγά σιγά στην κανονικότητα. Πρέπει να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Οι παρελάσεις είναι για να τιμήσουμε την μεγάλη μας εορτή. Δεν είναι δυνατόν να τις στερηθούμε και φέτος. Ειδικά όταν αυτοί που διαμαρτύρονται συνήθως υιοθετούν κάθε άλλη πορεία ή συγκέντρωση που διοργανώνεται.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση Παπανδρέου για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ – Τι είπε με Γερουλάνο – Συνάντηση τώρα με Χρηστίδη

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading