Αυτά αλλάζουν με το νέο εκλογικό νόμο

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Η αναλογικότητα και η κυβερνησιμότητα είναι τα δυο βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζονται με το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα από την ελληνική βουλή.

Το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα επανέρχεται, όμως θα δίνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο νικητής των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπερψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, το μεγαλύτερο μπόνους εδρών θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχο εκείνου που είχε η ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Τα τέσσερα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου:

Ειδικότερα:

-Υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.
-Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα)
-Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το μέγιστο bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επιπλέον 15% (από το αρχικό 25%).
Συνεπώς το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν  ότι το εκλογικό σύστημα που προτείνει το Μέγαρο Μαξίμου δεν σημαίνει πως εάν ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό 40% του συνόλου των ψήφων θα παίρνει 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Τονίζουν μάλιστα πως εάν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, για παράδειγμα,  του περασμένου Ιουλίου, η Ν.Δ. δεν πήρε 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική, αλλά μόνο 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.

Loading