ΑΟΖ: Άλυτος γρίφος η στάση της Αιγύπτου

Του Σταύρου Οραήλογλου

propoli

Χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια για να υπογραφεί η ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας, ωστόσο το μέγα ζητούμενο για την Αθήνα είναι να συμπεριλάβει σε αυτήν και το Κάιρο, παρά το γεγονός ότι η στάση της Αιγύπτου προβληματίζει έντονα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε σε συνέντευξή του πως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχει μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο χωρίς τη συμμετοχή της Αιγύπτου το όλο εγχείρημα μοιάζει… μισό.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο αποτελεί πάγιο στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης και τις πολλές παραμέτρους, τόσο νομικές όσο και πολιτικές. Επισημαίνουν, όμως, ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στην αποφασιστική της στάση, αγωνιζόμενη να επιτύχει το καλύτερο που μπορεί.

Και στη μέση η Τουρκία

Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις “πιέσεις” που ασκεί η Ελλάδα στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία.

Στην αυξημένη προκλητικότητα της Άγκυρας η Αθήνα απαντά ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και παράλληλα τη δύναμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

“Θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε ταυτόχρονα αποφασισμένοι να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και στην κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί” επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Προσθέτουν δε, ότι σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. “Για το σκοπό αυτό, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αντανακλά εθιμικό δίκαιο στο σύνολό της και όχι επιλεκτικά και αυθαίρετα, όπως ορισμένοι επιχειρούν να τη χρησιμοποιούν, προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες. Όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας-Sarraj. Και βέβαια, όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων” σημειώνουν στο Politic.gr οι ίδιες πηγές.

Loading