INTIME

Αποστολή αυτοπεποίθησης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Ως «αποστολή αυτοπεποίθησης» χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου το κρίσιμο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Μέσα από τις συνεχείς επαφές που θα έχει με ξένους ομολόγους του, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κερδίσει τρία μεγάλα προσωπικά και εθνικά στοιχήματα: Πρώτον, να αναδείξει τη σημασία και την αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που εφαρμόζει και το οποίο δείχνει ότι αποδίδει καρπούς. Δεύτερον, να επανατοποθετήσει την Ελλάδα στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή και τρίτον να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το μέγα περιφερειακό ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα και το οποίο δεν είναι άλλο από την συνεχώς αυξανόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε επίπεδο συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξεχωρίζει το τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκτενή αναφορά στο προσφυγικό, το οποίο ως φαινόμενο κλιμακώνεται με ευθύνη της Άγκυρας, ενώ μεταξύ άλλων θα θέσει και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον βολέψει το πρόγραμμα των δυο ανδρών.

Θέλει τετ-α-τετ με τον Ερντογάν

Στο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν πως η Ελλάδα προσπαθεί πάντα να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα, αρκεί φυσικά στην απέναντι πλευρά να υπάρχει πολιτική ηγεσία η οποία να είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο και να τηρήσει τις διεθνείς συμβάσεις. Εφόσον, πάντως, Μητσοτάκης και Ερντογάν βρουν χρόνο να συναντηθούν, τότε είναι δεδομένο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει χωρίς περιστροφές το ζήτημα της ΑΟΖ, της επιθετικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο, καθώς και του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα για την καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, δεδομένου ότι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης.  Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η ελληνική πλευρά, σε μια μορφή «αντιποίνων» προς την Τουρκία, να περάσει στην αντεπίθεση αυξάνοντας τις επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας.

Loading