Άρθρο του Γκιουλέκα στην POLITIC: «Ποιος θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου;»

Φλέγεται η Μέση Ανατολή.

Από το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, που εξαπολύθηκε η μαζική επίθεση από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, με τα αποτρόπαια εγκλήματα που ακολούθησαν, η ανθρωπότητα παρακολουθεί, με κομμένη την ανάσα, ημέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, τις εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας, στην Δυτική Όχθη και ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

propoli

Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι είναι τεράστιοι όχι μόνον για την ασφάλεια της περιοχής αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη, αφού πλέον οι προειδοποιήσεις και οι απειλές υπερβαίνουν το Ισραήλ και την Χαμάς και αφορούν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, την Δύση και, φυσικά, σε όλες τις περιφερειακές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με την κάλυψη του Ιράν συνεχίζονται προς το Ισραήλ. Από την Τεχεράνη εκπέμπονται φιλοπολεμικά μηνύματα εναντίον του Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προειδοποιούν ότι μια ανάμειξη άλλων δυνάμεων – πέραν των, ήδη, εμπλεκομένων – μπορεί να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύγκρουση.

Αμερικανικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται στην περιοχή και οι επισκέψεις ηγετών της Δύσης στο Τελ Αβίβ, όπως αυτή του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Γερμανού Καγκελλαρίου Όλαφ Σολτς και η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία φαίνεται ότι, έως τώρα, βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Το Ισραήλ, με το αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα μετά την επίθεση που δέχτηκε, ετοιμάζει την αντεπίθεσή του στην Λωρίδα της Γάζας, η οποία όχι μόνον θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί με σφοδρότητα – ως την ώρα που γράφεται αυτό το σχόλιο δεν έχει εκδηλωθεί – αλλά, προφανώς, θα συνοδευτεί και από «παράπλευρες απώλειες» στον άμαχο πληθυσμό.

Φυσικά, οι συστάσεις από όλες τις πλευρές είναι να μην ακολουθήσει μια αιματοχυσία αμάχων και να μην εξελιχθεί όλη αυτή η κατάσταση σε μια ανυπολόγιστων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση. Κάθε δράση είναι βέβαιο ότι φέρνει και την αντίστοιχη αντίδραση.

Κανείς δεν γνωρίζει, επομένως, τι θα ακολουθήσει μετά την ισραηλινή επίθεση και σε ποιον βαθμό θα εμπλακούν περιφερειακές δυνάμεις.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο ρόλος της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα έχει στραφεί εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ και έχει πάρει μια σαφή θέση υπέρ της Χαμάς, επιζητώντας να διαδραματίσει έναν ρόλο περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Μέση Ανατολή του προηγουμένου Σαββάτου όσο και με την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Η Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά επαναλαμβάνει και την ανάγκη προστασίας των αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας και της δημιουργίας ενός διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Εξωτερικών προτάσσουν παντού την ανάγκη για αποκλιμάκωση και θέτουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και γενίκευσης της κρίσης. Επισημαίνουν, ακόμη, τις συνέπειες που θα είχε μια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση για την ευρύτερη περιοχή, για την Αίγυπτο, για την Ιορδανία αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, η Ελλάδα, διαχρονικά στηρίζει την λύση των δυο κρατών για το παλαιστινιακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

Επιδίωξη όλων είναι υπάρξει αποκλιμάκωση και μια προσωρινή εκεχειρία, προκειμένου τα όπλα να δώσουν τον λόγο σε πολιτικές λύσεις, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες. Όλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με την ελπίδα να μην ανοίξει κάποιος την πόρτα του φρενοκομείου, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δείτε επίσης: Λ. Μενδώνη: «Τα λόγια μου είναι λίγα για να περιγράψω την προσφορά του Χρόνη Αηδονίδη στον Πολιτισμό»

Loading