Άρθρο του Κ. Γκιουλέκα στην POLITIC: «Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν… Ας κρατάμε μικρό καλάθι»

Η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία σηματοδοτεί κάτι καινούργιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

*Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, Βουλευτή Θεσσαλονίκης, π. Υπουργού

propoli

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επεκτείνουν την επικοινωνία και την διπλωματική επαφή μεταξύ τους, με στόχο την εδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και την βελτίωση των σχέσεων. Ένα από τα βασικά μηνύματα της συνάντησης είναι η προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και η ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Βεβαίως, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Η Τουρκία έχει πάντα μια σταθερή εξωτερική πολιτική. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» καθώς και οι ανυπόστατες και αβάσιμες διεκδικήσεις της σε βάρος μας βρίσκονται πάντα πάνω στο τραπέζι. Άρα, η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν δεν σημαίνει ότι επιλύονται τα διάφορα προβλήματα. Είναι, όμως, σημαντική, προκειμένου να μην βρισκόμαστε διαρκώς σε μια ψυχροπολεμική περίοδο όπου δεν υπάρχει καμία επικοινωνία.

Η Ελλάδα, εξάλλου, δεν έχει κανέναν λόγο να αρνείται καμία προσέγγιση, η οποία, βεβαίως, θα γίνεται πάντοτε στην βάση της μιας και μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εκείνης, δηλαδή, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και, κατ’ επέκταση της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτή είναι η ξεκάθαρη εθνική θέση μας, από την οποία φυσικά δεν μπορούμε να μετακινηθούμε σε καμία περίπτωση. Όλες οι υπόλοιπες μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως οι αιτιάσεις της εναντίον μας για την στρατιωτικοποίηση των νησιών μας, για τον φράχτη στον Έβρο, για το αναφαίρετο δικαίωμα μας να επεκτείνουμε από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στα χωρικά ύδατα παραμένουν μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις, οι οποίες ασφαλώς δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε καμία ατζέντα ελληνοτουρκικού διαλόγου με την συγκατάθεση και την βούληση της Ελλάδας.

Καλές είναι οι συναντήσεις, καλή η συζήτηση, πολύ θετικός ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα. Ωστόσο, οι προσδοκίες μας ας κινούνται σε χαμηλό επίπεδο, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε την πάγια τουρκική στρατηγική. Ας κρατάμε, λοιπόν, μικρό καλάθι και ας περιμένουμε να δούμε εάν η Τουρκία εμπράκτως κάνει έστω και μια μικρή στροφή προς την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εμείς είμαστε εδώ. Αυξάνουμε την ισχύ της πατρίδας μας και θωρακίζουμε την άμυνά μας για να έχουμε την ικανότητα να αποτρέπουμε τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε ψύχραιμα και νηφάλια την κάθε προσέγγιση. Στο άμεσο μέλλον θα φανεί τι από όλα αυτά που δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εννοεί, και τι όχι. Κατά την γνώμη μας εννοεί πολύ λιγότερα από όσα αφήνει να διαφανούν, ως καλές προθέσεις, στις δηλώσεις του.

Δείτε επίσης: Άρθρο του Κ. Γκιουλέκα στην POLITIC: «Μια ισχυρή κυβέρνηση χρειάζεται και μια ισχυρή αντιπολίτευση»

Loading