INTIME

Μποναμάς 7,5 δισ. ευρώ ως “φάρμακο” για την ύφεση

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η ύφεση θα κυριαρχεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, γι’ αυτό και επεξεργάζονται τρόπους να στηρίξουν την αγορά και τις επιχειρήσεις παρέχοντας μποναμά 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως “φάρμακο” για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

propoli

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Χρήστο Σταϊκούρα και Θόδωρο Σκυλακάκη να προετοιμάσουν σχέδιο αναχαίτισης της ύφεσης, δίνοντας έμφαση στην περαιτέρω θωράκιση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μετά τις γιορτές να μην υπάρξουν μαζικά λουκέτα και συνεχείς απολύσεις, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει στην κατάρρευση της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις ώστε να μην υπάρξει lockdown στην οικονομία.

Η πρώτη σκέψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο μυαλό των Χρήστου Σταϊκούρα και Θόδωρου Σκυλακάκη είναι να δοθεί ως “δώρο” το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής στους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.  Πρόκειται για ένα αίτημα που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι επαγγελματικοί φορείς της χώρας μας, οι οποίοι κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου. Εφόσον “κλειδώσει” η συγκεκριμένη απόφαση, αυτό σημαίνει ότι το 50% της ενίσχυσης που θα δοθεί τον Ιανουάροι με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής νο5 δεν θα επιστραφεί στο κράτος, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις  έως τις αρχές Ιουλίου του 2021.

Οι άλλες σκέψεις Σταϊκούρα-Σκυλακάκη

Άλλες παρεμβάσεις που συζητιούνται είναι:

-η παγίωση της μείωσης συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό,

-η έγκριση άμεσων κεφαλαιακών ενισχύσεων στον αεροπορικό κλάδο με την εγγυητή των νέων δανείων το δημόσιο,

-η παράταση των επιδομάτων ανεργίας έως τον Απρίλιο,

-η ενίσχυση των προγραμμάτων κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για την πρόσληψη σε μόνιμες μισθωτές θέσεις εργασίας

-και τέλος οι ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ έως 120 δόσεις.  

Η παράμετρος των επενδύσεων

Σημαντική παράμετρος αποτελεί και το κομμάτι των επενδύσεων, με τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να έχει εγκρίνει τέσσερα νέα επενδυτικά έργα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

Το πρώτο αφορά στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με προϋπολογισμό 888,13 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 240 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας.

Το δεύτερο αφορά στην ανάπτυξη 18 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας  στο Δήμο Καρύστου, με προϋπολογισμό 585 εκατομμύρια ευρώ.

Το τρίτο αφορά στη δημιουργία 5 αιολικών επενδύσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης με προϋπολογισμό 121,28 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 36 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Και το τέταρτο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία  37 φωτοβολταϊκών σταθμών στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας και Κιλκίς με προϋπολογισμό 421,60 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 10 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. 

Loading