Χατζηδάκης: Παράταση του market pass έως τον Οκτώβριο – 70 ευρώ αύξηση σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

Παράταση του market pass έως και τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

propoli

Μάλιστα, όπως εξήγησε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν όφελος έως και έναν μισθό.

Επίσης ανακοινώθηκε αύξηση 30% του επιδόματος ευθύνης και ειδικά για τους ένστολους αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου.

Μέχρι τον Οκτώβριο παρατείνεται το market pass, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης που τίθεται σήμερα, Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουλίου.

«Παρουσιάζουμε μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της οικονομίας» σημείωσε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης. Το κόστος των μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. 

Μέτρα στήριξης: Όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε σειρά μέτρων στήριξης για τους δημόσιους υπαλλήλους, τη μεσαία τάξη, αλλά και τους νέους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Youth Pass:

  • Για τους δημόσιους υπάλληλους: Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων. Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Αύξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Αύξηση επιδομάτων παραμεθορίου ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για ενστόλους, από 100, στα 130 ευρώ. Αύξηση εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής απόστασης για όλους. Αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς
  • Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
  • Κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.
  • Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
  • Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

Δείτε επίσης: Δ. Παπαστεργίου: «Ετοιμάζεται το νέο “gov.gr” – Τα έργα που… τρέχουν θα κάνουν τη διαφορά»

Loading