EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Χτίζεται πλέγμα ασφάλειας για την κοινωνία ώστε να αποφευχθεί 4ο κύμα πανδημίας

Εν αναμονή των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, η κυβέρνηση «χτίζει» πλέγμα ασφάλειας για την κοινωνία και την οικονομία ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό 4ο κύμα της πανδημίας.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις δραστηριότητες που -κατά το κοινώς λεγόμενο- φέρνουν εισόδημα στο σπίτι.  Και όλα αυτά τη στιγμή που οι επιστήμονες αναμένουν κορύφωση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται πως ό,τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει.

Φυσικά, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών. Παρόλα αυτά κύρια επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διασφαλιστεί η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα.  

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση των εξωτερικών χώρων, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου εξακολουθεί να βρίσκεται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Καθοριστικός παράγοντας στο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων θα είναι τα self tests. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.  Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός στοχοποιημένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self test

H διενέργεια self test θα είναι υποχρεωτική για όσους δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορονοϊού. Επιπλέον, για να ανοίξουν  τα σχολεία ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους σε αυτά. Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Πως θα χορηγούνται

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο  συγχρωτισμός, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή  με σκοπό την επανεκκίνηση της αγοράς. 

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Όλοι άνω των 60 εμβολιάζονται μέχρι μέσα Μαΐου»